Meghosszabbított ESZOSZ-nyomozás

Csepreghy Nándor személyesen veszi kézbe a közel háromezer embert érintő ügyet.

Hutter Marianna
2016. 05. 31. 11:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Július 13-ig meghosszabbították az Első Magyar Környezettudatos Szociális Országos Szövetkezettel (ESZOSZ) kapcsolatos nyomozás határidejét, amely még május 13-án járt le – tájékoztatta lapunkat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) sajtóosztálya. Az új időpont is meghosszabbítható szükség esetén. A Magyar Nemzet más forrásból arról is értesült: a NAV Észak-alföldi Bűnügyi Igazgatósága nemrég illetékesség hiánya miatt áttette a „különösen jelentős vagyoni hátrányt okozva elkövetett költségvetési csalás alapos gyanúja” miatt indított nyomozást a NAV Közép-magyarországi Igazgatóságához. A döntést azzal indokolták, hogy a csalás lehetséges elkövetési helye Budapest volt.

Az ESZOSZ károsultjait Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese fogadta múlt héten csütörtökön. Lapunk úgy tudja, a politikus ígéretet tett arra az érintetteknek, hogy személyesen veszi kezébe a lassan már egy éve húzódó ügyet, és igyekszik mielőbbi törvényes megoldást találni a helyzet rendezésére, hogy utána valamennyi károsult hozzájuthasson az őt megillető összeghez a bérgarancia-alapból. A bérgarancia-alapból történő kárpótlás csak akkor lehetséges, ha az ESZOSZ felszámolását elrendelték.

– Örülök, hogy Csepreghy Nándor egy év után szóba állt a károsultakkal, de hiába mosolyognak szépen és ígérgetnek, eddig nem tettek semmit értük – kommentálta lapunknak az eseményt az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó, aki szerint a kormánynak be kellene avatkoznia az ügyben.

Korábban a Miniszterelnökség arról tájékoztatta lapunkat: az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) – amelytől közel 2,9 milliárdnyi uniós forrást nyert el az ESZOSZ mintegy 2800 halmozottan hátrányos helyzetű ember foglalkoztatására – azt követően, hogy tavaly szeptemberben szabálytalanságok miatt felbontotta támogatási szerződését a szövetkezettel, január 14-én kérelmezte a felszámolási eljárás elrendelését a Szolnok Megyei Törvényszéken. A törvényszék azonban március 8-án megszüntette az eljárást, miután az ESZOSZ érdemben vitatta az Emmi követelését. A minisztérium fellebbezett az ítélet ellen áprilisban. Az ESZOSZ ügyéről az unió Csalás Elleni Hivatala is értesült, ám nem indított vizsgálatot, mert véleménye szerint a magyar hatóságok hatékonyabban tudnak eljárni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.