Naponta újratöltődnek a tranzitzónák

Politikai vitát okozott a sebesült pesmergák budapesti ápolásának nyilvánosságra kerülése.

Markotay Csaba
2016. 05. 19. 4:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hetente majdnem 450 migráns ad be menedékjogi kérelmet a magyar–szerb határ két tranzitzónájában, Röszkénél és Tompánál – tudtuk meg a Bevándorlási és Állampolgársági Hivataltól. Mivel ezekben a zónákban egy időben legfeljebb 50-50 ember tartózkodhat, de általában ennél kevesebb, 30 körüli a számuk, ez azt jelenti, hogy majdnem mindennap kicserélődik a zónák állománya, azaz naponta új menedékkérők érkeznek A hivatal adatai szerint például május első hetében 442, előtte 435, az április 18-ai héten pedig 452 migráns adott be menedékkérelmet a tranzitzónákban. (A magyar–horvát határon is van két zóna, Beremendnél és Letenyénél, de azokat egyáltalán nem használják a legális belépésre – a szerk.)

Folyamatos eközben az illegális határátlépés is a magyar–szerb határon. A rendőrség adatai szerint hétfőn 134-en, kedden pedig 129-en érkeztek. Az idén összesen 12 114 embert fogtak el a magyar– szerb határ átlépésekor, a napi átlagos számuk tehát 90 körüli.

Őket szinte kivétel nélkül a határ mentén vagy a határtól számított 8 kilométeren belül fogják el, ezért is kezdeményezte a kormány azt a módosítást, amely szerint az ott elfogott migránsokat „az államhatár rendjének védelmét biztosító létesítmény kapuján” átkísérhessék a hatóságok, kivéve, ha bűncselekmény gyanúja merül fel. A kedd esti általános vitában több felszólaló sem értette, hogy ezeket a migránsokat a tranzitzónához vagy a kerítésen kialakított kapukhoz viszik, de Kontrát Károly belügyi államtitkár egyértelművé tette, hogy ez utóbbiról van szó. Vagyis a menedékkérők, akik a kerítésen jöttek át, ismét a határzár Szerbia felőli oldalára kerülnek.

A magyar–osztrák határnál, Körmenden eközben – majdnem három hét után – csökkent a sátortáborban lévők száma. A legfeljebb 300 fő befogadására alkalmas állomáson a múlt héten már 200-nál is több migráns volt, a számuk viszont mostanra 165-re csökkent. Ennek oka, hogy a nyitott táborból egyre többen távoznak Ausztriába.

– Felelőtlenség volt kiszivárogtatni az információt – ezt mondta két szocialista politikus is azt követően, hogy a Magyar Idők arról írt: az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harcban megsebesült kurd harcosokat, pesmergákat ápolnak a Honvédkórházban.

Harangozó Tamás, a honvédelmi és rendészeti bizottság szocialista alelnöke a 168 Óra Online-nak úgy fogalmazott, „épeszű ember ilyet nem tehet. A saját országunkban egy konkrét objektumot megjelölünk, hogy az Iszlám Állam ellen küzdő harcosokat melyik intézményben gyógyítjuk, szinte külön felhíva a figyelmet, hogy ha valaki meg akarná torolni a magyar részvételt, akkor hová kell csapni pontosan.” Hozzátette: egy ilyen információ államtitok, az erre vonatkozó döntés harminc évre titkosított adat, aminek kiszivárogtatása büntetőjogi kategória.

Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke pedig az ATV-nek azt mondta, az itt ápolt kurd harcosokról szóló információ védelme az Iszlám Állam európai sejtjei miatt fontos, éppen ezért probléma, hogy ez most széles körű sajtónyilvánosságot kapott.

A Honvédkórházban ápolt kurd katonák már túl vannak az életveszélyen, most rehabilitációs ellátást kapnak – közölte Tamás Róbert orvos ezredes, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ megbízott orvos igazgatója az intézmény előtt tartott sajtótájékoztatóján. A Honvédkórház fennállása óta részt vesz külföldi sérült katonák gyógyításában. Most a kurd fegyveres erők katonáinak második csoportját látják el. Ahogy februárban, most is négy sérült katonát és egy tolmácsot fogadott a kórház – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.