Turkáljon ön is a hazai ellenzéki pártok zsebében!

Azért érdemes parlamenti pártot működtetni.

MNO
2016. 05. 31. 19:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az állami apanázst figyelembe véve a Liberálisok a legkisebb párt, mivel tavaly mindössze hiszen 58,3 millió forintot kapott a központi költségvetésből, emellett 152 ezer forint tagdíjat szedett be. Adományokból 2,7 millió forint érkezett a párt számlájára, ebből 572 ezer forintot az elnök, Fodor Gábor fizetett be. További hatezer forint egyéb bevétellel összesen 61,2 millió forint bevétele volt a pártnak.

Kiadási oldalon a beszámolóban 29,2 millió forint szerepel működési költségként, politikai tevékenységre 26 millió forintot költöttek, és volt 1,8 millió forint nem részletezett egyéb kiadásuk is. Tavaly az MLP-nek így összesen 57 millió forint kiadása volt.

Párbeszéd Magyarországért Pártnak 2015-ben ennél sokkal jobban ment, 106 millió forint támogatásban részesült az államtól. A szervezet 1,6 millió forint tagdíjat szedett be, 5,1 millió forint adományt kapott, egyéb bevételből pedig 65 ezer forintja származott, így az összesített bevétele 113,5 millió forint volt.

Kiadási oldalon a PM 93,7 millió forintot szerepeltetett működési költségként, eszközbeszerzésre 653 ezer forintot, politikai tevékenységre 9,5 millió forintot, egyéb, nem részletezett kiadásokra 1,3 millió forintot költöttek, így a teljes kiadása 105,3 millió forint lett.

A Demokratikus Koalíció bevallása szerint 132 milliót kapott a költségvetésből, tagdíjakból pedig majdnem 26 millió forintot. A bevételek között tüntették fel a párt tagjainak hozzájárulását, eszerint például Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke 1,2 millió forintot, Varju László és Vadai Ágnes pedig 600-600 ezer forintot adott. Az adatok között szerepel egy 15 millió forintról szóló kölcsön is.

A kiadások között a legnagyobb tétel a működésre fordított összeg, tavaly ez mintegy 78 millió forint volt, a második pedig a „politikai tevékenység” fedezete, amely 76 millió forint volt.

Az adatok szerint a párt legnagyobb bevétele a központi költségvetésből származó majdnem 174 millió forint támogatás volt. Tagdíjakból 2,85 millió forintjuk származott.

A nevesített adományozók közül Schiffer András, a párt társelnöke – aki kedden jelentette be visszavonulását – 1,7 millió forintot ajánlott fel, a második pedig, majdnem 1,4 millió forinttal Meszerics Tamás, az LMP EP-képviselője volt.

A legtöbb pénzt, mintegy 81 millió forintot a működési költségek emésztették fel, míg 32,5 millió forintot fordítottak a politikai tevékenységre. A nem részletezett „egyéb kiadások” címszó alatt mintegy 50 millió forint szerepel.

A pártnak 22 millió forint bevétele származott tagdíjból, 427 millió forintot kapott a központi költségvetésből támogatásként, egyéb hozzájárulásból, adományból 106 millió forint érkezett, továbbá 218 millió forint egyéb, nem részletezett bevétele is volt a pártnak. Az MSZP így 774 millió forint bevételhez jutott.

A legnagyobb összeggel, 1,5-1,5 millió forinttal Hiller István és Tóbiás József támogatta a pártot a tagok közül.

A párt összesen 472 millió forintot költött, működési kiadásokra 271 millió, eszközbeszerzésre 7 millió, politikai tevékenységre 194 millió forintot fordított.

A radikális párt kapta a legnagyobb szeletet a központi költségvetésből, 476 milliónak örülhettek. Tagdíjakból mintegy 4,5 millió, valamint több mint 60 millió forint pedig felajánlásokból érkezett.

A legnagyobb felajánlást a nevesítettek közül Morvai Krisztina, a Jobbik színeiben európai képviselői mandátumot szerzett politikus tette, több mint hárommillió forint értékben.

A Jobbik kiadásainak legjelentősebb tétele a politikai tevékenységre fordított majdnem 200 millió forint volt, de jelentős – mintegy 154 millió forintnyi – összeget emésztett fel a működés is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.