Újabb engedmény a rezidenseknek

Szabadabban választhatnának intézményt a szakorvosjelöltek egy törvénymódosító nyomán.

Kuslits Szonja
2016. 05. 23. 8:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár egy évet is tolódhatott a rossz rendszer miatt a rezidensek szakvizsgája, eddig ugyanis csupán kétszáz napot tölthettek eredeti képzőhelyüktől eltérő kórházban, külső helyszínen. Ezt a problémát orvosolják az egészségügyi tárgyú törvények módosításával, amely július 1-jétől lép életbe, és amelynek köszönhetően a szakorvosjelöltek már egy teljes naptári évet dolgozhatnak külső képzőhelyen.

Sipka Balázs, a Magyar Rezidensszövetség elnöke lapunknak arról beszélt: nagyon fontos a módosítás, ugyanis nem ritka, hogy az öt-hat éves képzés több mint felét egy másik intézményben kell töltenie a szakorvosjelöltnek, nem pedig ott, ahol eredetileg megkezdte a munkáját. Azzal azonban, hogy a külső helyszínen töltött képzési időt korlátozták kétszáz napra, akadályozták a szabad mozgást, nem volt elég idejük tanulásra a rezidenseknek.

– Akik nem nagy klinikán, hanem kisebb kórházban dolgoznak, nincs mindig lehetőségük arra, hogy egy intézményen belül ismerjék meg az összes, a képzésükhöz nélkülözhetetlen szakterületet. Hiszen például egy általános sebésznek készülő orvosnak hatéves képzése során meg kell ismernie az ér-, szív-, mellkas-, máj-, hasnyálmirigy-sebészetet is, látnia kell több radiológiát és sürgősségi osztályt. Erre egy kis kórházban érthető okokból nincs mód. Én például Hódmezővásárhelyen kezdtem a szakképzést, ott azonban csak általános sebészet van, ezért a szegedi klinikán töltöm a képzésem jelentős részét – vázolta a helyzetet Sipka Balázs.

A Magyar Közlönyben megjelent, nemrég elfogadott egészségügyi törvénymódosításokból kiderül az is: ideiglenesen telepített gyógyszertárak segíthetik majd a nagyobb rendezvényeken a résztvevők ellátását. A módosítás a legalább három napig tartó, minimum húszezer ember részvételével, folyamatosan üzemelő szabadtéri programokat érinti. Ilyen például a Sziget és a VOLT Fesztivál.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke lapunknak úgy nyilatkozott: az elmúlt években ezeken a rendezvényeken felvetődött az igény arra, hogy a résztvevők elérhető távolságon belül juthassanak hozzá például a nem vényköteles gyógyszerekhez. – A szabályozás kialakításakor arra kellett figyelni, legyenek szakmai garanciák arra, hogy az ideiglenes gyógyszertárakat ténylegesen gyógyszerész közreműködésével üzemeltetik; garantálva legyen, hogy megfelelően tárolják a gyógyszereket; és az online pénztárgép is megfelelően működjön – mondta Hankó Zoltán. Az ideiglenesen telepített fiókgyógyszertár felállítására a törvénymódosítás szerint a három legközelebb eső közforgalmú gyógyszertár egyike kaphat engedélyt. Ha ezek egyike sem akar részt venni a működtetésben, akkor a hatóság más gyógyszertárnak is engedélyt adhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.