335 milliárdos budapesti kórházátalakítás jön

A Szent János és a Péterfy megszűnne, míg a Lipót újranyitna.

MNO
2016. 06. 03. 8:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egy szuperkórházas koncepció helyett, a három szupercentrumos elképzelés mellett tör pálcát a Népszabadság birtokába került kormányzati javaslat (a három központ tervéről bővebben alábbi cikkünkben). „A tervezet szerint két nagy kórházban, a Péterfyben és a Szent Jánosban megszűnne az aktív ellátás. Az utóbbi intézmény kapacitását csak átcsoportosítanák egy új szupercentrumba, ám a Péterfy, amely jelenleg is a főváros egyik legnagyobb ellátója, ápolási otthonná alakulna át. S ezzel épp egy jobboldali kormány szüntetné meg éppen az \'56-os forradalom kórházát” – írják. (A Szent János Kórház pedig a \'48-as szabadságharc egyik fontos gyógyítóintézménye volt – a szerk.)

Ugyanakkor újranyitná kapuit az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet, azaz a lipótmezei pszichiátria, ahol demens betegeket ápolnának. De a tervezett átalakítás végeredménye 450 aktív ágy megszűnését és néhány ingatlan eladását hozná.

Komoly építkezések nélkül manapság el sem képzelhető egy orbáni döntés, ezekből természetesen a haverok is busásan profitálnak, lásd alábbi írásunk. Jelen esetben is a 335 milliárdos programból 200 milliárd építkezésre menne el, a tervek szerint. Korábban egyébként az egészségügyi államtitkár, Ónodi-Szűcs Zoltán úgy fogalmazott: nem akarnak kórházi presztízsberuházást Budapestre.

Az első központ, a Budai Sürgősségi Centrum zöldmezős beruházásként valósulna meg: a Szent János Kórház és a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika aktív ágyai és betegei kerülnének ide. Hat helyszínt is javasolnak a célra, ám az előterjesztők súlyozása alapján a legvalószínűbb, hogy a XI. kerületi Etele tér, az Alkotás út–Déli pályaudvar térsége vagy a szintén a XI. kerületi Virágpiac helyén épülne meg – írja a lap.

A Dél-pesti Centrumként az Egyesített Szent István és Szent László Kórház, valamint az Országos Kar­diológia Intézet bázisán, a Nagyvárad térhez közel, a Haller utca mellett építenének egy új tömböt. A traumatológiai ellátást a Péterfy Baleseti Központja vagy annak áttelepített része biztosítaná a lakosságnak.

A harmadik centrum, az észak-pesti, a Honvédkórház lenne: egy új épületet húznának fel az intézmény mellett. A pszichiátriai és gyermekellátást a közeli Nyírő Gyula Kórház, illetve a Bethesda biztosítaná. Az új centrumba költözne a Sportkórház is Alkotás utcai telephelyéről. A centrumok működését hét fővárosi és Pest megyei úgynevezett társkórház is segítené: az Uzsoki, a Flór Ferenc, a Jahn Ferenc, a Szent Margit, a Bajcsy, a Szent Imre és a nemrég elkészült Korányi Projekt intézménye – zárul a cikk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.