A térség drogja az amfetamin

Az új pszichoaktív szerek előállítása Európában a fogyasztói piacokhoz közel zajlik.

Velkei Tamás
2016. 06. 01. 16:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyakrabban fogyasztott kábítószerek becsült használatának mérsékelt növekedése mutatható ki – derült ki az Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontjának (EMCDDA) a kontinens tendenciáit és fejleményeit számba vevő előző évet felölelő jelentéséből. A szennyvízelemzésből származó eredmények és a lefoglalási, kutatási adatok szerint Európában regionális különbségek figyelhetők meg a fogyasztás terén. A kokain a nyugat- és dél-európai országokban, míg az amfetaminszármazékok Észak-, Közép- és Kelet-Európában népszerűbbek.

A kábítószerpiac összetettebbé vált, a fogyasztók a jól ismert szerek mellett új anyagokhoz férhetnek hozzá, és arra utaló jelek is tapasztalhatók, hogy a gyógyszerek mind fontosabbá válnak, általánosak lettek a polidroghasználati mintázatok a szerhasználók körében. Kihívást jelent, hogy a kannabisz, a szintetikus kábítószerek, sőt bizonyos opiátok és új pszichoaktív szerek előállítása most már Európában, a fogyasztói piacokhoz közel zajlik.

A jelentés rávilágít: középtávon a kokain és az amfetamin tisztasága is nőtt, miközben az árak nagyjából változatlanok maradtak.

Aggodalomra ad okot, hogy az adatok alapján úgy tűnik: a kannabisz használata sem csökken, sőt, egyes populációkban még növekedni is kezdhet. Az új becslések azt mutatják, hogy értékét tekintve a kannabisz teszi ki a kábítószerek európai piacának legnagyobb részét.

A metiléndioxi-metamfetamin (mdma), mint a fiatalok által gyakran választott stimuláns visszatért, a szer nagy hatóanyag-tartalmú por, kristály és különböző logójú, színű és formájú tabletta formájában is kapható, amit megrendelésre, kifinomult és célzott marketing felhasználásával juttatnak célba. Ez átgondolt stratégiának tűnik az előállítók részéről, hogy növeljék a szer ismertségét egy olyan hosszú időszak után, amikor a rossz minőség és a hamisítás miatt visszaesett a használata.

A nemzetközi és az európai drogpolitika számára az is kihívást jelent, hogyan reagáljon hatékonyan az új szerek dinamikus és állandóan változó piacára. Az új pszichoaktív szerekből, más néven dizájnerdrogokból 2014-ben 50 ezer lefoglalást jelentettek be, kétharmadát a szintetikus kannabinoidok – vagyis olyan kábítószerek, amelyek ugyanazon agyi receptorokra hatnak, mint a thc, a természetes kannabiszban található fő hatóanyagok egyike – tették ki. Az egészségre sok szintetikus kannabinoid nagyon veszélyes, tömeges mérgezéseket és haláleseteket többször is jelentettek.

A kábítószer-politika számára fontos kihívás, miként reagáljon az internet szerepére, ami kommunikációs eszköz és a kábítószer-kínálat forrása. is Egyre nagyobb szerepet játszanak a nyílt weboldalak, különösen a hamisított gyógyszerek és az új pszichoaktív szerek kínálatában, a közösségi médiaalkalmazások pedig a személyek közötti csereforgalomban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.