Bencsiket aggasztja az államosítás

Egyetlen fideszes képviselő tartózkodott az oktatási törvények módosításakor.

Hutter Marianna
2016. 06. 13. 19:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tudtam támogatni a módosítást – nyilatkozta lapunk megkeresésére Bencsik János, az egyetlen fideszes képviselő, aki inkább tartózkodott a köznevelési törvény módosításával kapcsolatos hétfői szavazáson annak ellenére is, hogy fidesz–KDNP-s kollégái mind igent nyomtak. A politikus kiemelte: azzal egyetértett, hogy a működési zavarokkal küzdő Klebelsberg Intézményfenntartó Központot (Klik) decentralizálni kell, és úgy gondolja, az új tankerületi központok révén közelebb kerülnek a döntések az iskolákhoz.

Ugyanakkor a törvény másik részét, amely szerint az önkormányzatok közvetlen felelősségi köréből kikerülnek az iskolák a működtetés államosítása révén, nem tudta elfogadni. – Félő, hogy az önkormányzatok ismét teret veszítenek a helyi közügyekkel kapcsolatos aktív feladatvállalásban – indokolt Bencsik. Hozzátette: erről neki az a véleménye, hogy a kormányzat köthetett volna jó kompromisszumot is, hogy az önkormányzatok érdekeltsége továbbra is fennálljon a közoktatás területén. – Nem vagyok biztos benne, hogy az államosítással a korábbi üzemeltetési problémák megoldódnak, illetve hogy javul az oktatás színvonala – zárta szavait a fideszes képviselő.

Még kritikusabban nyilatkozott lapunknak az iskolák államosításáról Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke. Ő arról beszélt, hogy a kormány bukott történelmi idők emlékét eleveníti fel. – Van egy rossz hírem, ha 1945 után több mint 40 éven át nem működött az államosítás, 2016 után sem fog – kommentálta a döntést, hozzátéve: a rendszerváltáskor nem csak politikai, de oktatási rendszert is váltott Magyarország.

Ismeretes, az iskolák működtetésének államosításán, illetve a Klik Klebelsberg Központtá alakításán és 58 tankerületi központ létrehozásán túl az új köznevelési törvény többek közt azt is tartalmazza: a minden pedagógust érintő béremelés a tanárok egyéni teljesítménye alapján is történhet. A módosításban az áll, hogy a 2016. szeptember 1-jei és a 2017. szeptember 1-jei illetményemelés fedezetének különbözetét az intézményvezető teljesítményalapon, az egyes pedagógusok között különbséget téve, eltérő mértékben is juttathatja.

A kormány annak ellenére döntött így, hogy a javaslatot szakmai tiltakozás követte. Bár a Pedagógusok Szakszervezete és a Nemzeti Pedagógus Kar is egyetértett abban, hogy fontos a pedagógusok minőségi munkáját értékelni, mégsem tartották szerencsésnek, hogy a már mindenkinek megígért béremelés feltételeit változtatják meg. A köznevelési törvény továbbá kiterjeszti a pedagógusok előmeneteli rendszerét a pedagógiai szakszolgálati intézményekben pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazottakra, mivel ez eddig csak a nevelési-oktatási intézményekben érvényesült. Módosul a szakképzési törvény is, például a kormányzat a társadalmi nyomás hatására engedélyezte, hogy a 2017-től kötelező szakmai érettségit középszinten is le lehessen tenni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.