Bliccelés nélkül is csalhatunk a vonaton

Elég egy sajtpapír, és máris roboghatnak a közalkalmazottak – vagy bárki, aki jóban van az illetékessel.

Munkatársunktól
2016. 06. 01. 16:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szokványos péntek a budapesti Nyugati pályaudvaron: a peronok közt loholó fiatalok, szemüket a kijelzőre szegező utasok, kávéjukat nyugodtan szürcsölő idősek. A jegypénztárak csarnokában a közepesen hosszú sor viszonylag gyorsan halad, így negyed órába sem telik, mire sorra kerülünk. A jegykiadás flottul zajlik: a célállomás a hasraütésszerűen kiválasztott Üllő, aminek bemondása után a forgatható tányérba csusszan a pénzzel együtt egy 50 százalékos kedvezményről szóló utazási utalvány is. Vissza már a jegy és a lepecsételt sajtpapír érkezik. Sínen vagyunk: a szerelvényen dolgozó kalauznak már csak arra lenne lehetősége, hogy ellenőrizze, a papíron és a személyin ugyanaz a név szerepel-e. Azt, hogy az utas valóban jogosult-e kedvezményre, ő már nem tudhatja. Márpedig mi nem vagyunk.

A kedvezményes utazásokat a 85/2007. (IV. 25.) kormányrendelet szabályozza. Az esetünkben releváns 7. § szerint az, aki

igénybe veheti az utazási kedvezményt.

A 7. § még kiköti, hogy az utalványt (ami valójában egy szimpla papírfecni) minden év március 31-éig kell odaadni a munkavállalóknak, akik a rendelkezésre álló 12 menettérti alkalmat tetszés szerint oszthatják be, függetlenül az átszállások számától. Emellett arra is kitér, hogy legalább egyéves munkaviszony kell ehhez.

2007. május 1-je előtt csak fényképes igazolvánnyal lehetett igénybe venni az árengedményt a MÁV Zrt. járatain, a buszokon pedig egyáltalán nem. Ennek orvoslására az akkori Gazdasági és Közlekedési Minisztérium megszüntette az arcképes azonosítót, és bevezette az utazási kedvezményt. Buszozni egyébként csak helyközi járatokon lehet kedvezményesen, míg a vonatozásra nem vonatkozik ilyen megkötés. A munkáltatók részére a GKM annyit javasolt, hogy vezessenek nyilvántartást az utalványokról. Rövid vizsgálódásunk során kiderült, hogy ez részben meg is valósul, ám azt jellemzően senki nem ellenőrzi, hogy a jogosulti létszámon felül is adnak-e ki igazolásokat. Ez nem is volna könnyű, hiszen csupán egy egyszerű papírlapról van szó, ami akár a MÁV honlapjáról is letölthető, és azonnal nyomtatható, a „kiadás” pedig valójában egy darab pecsét ráütését és egy – nyilván kibetűzhetetlen – aláírás rákanyarítását jelenti.

 

A figyelmünket a visszaélés lehetőségére irányító forrásunk egy iskolában dolgozik, így munkáltatója a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ – ám az utalványokat az iskolatitkár állítja ki, helyben. Ekkor a megfelelő rubrikában szignálni kell az átvételt, vagy a titkár pipálja ki a munkavállaló nevét, valamiféle nyilvántartás tehát létezik. Joghézag ott keletkezik, hogy senki nem koppint az iskolai irodista orrára, ha ismerősöknek, rokonoknak is pecsétel.

Fontos hangsúlyozni: a jelenség nem korlátozódik a Klikre, bármely intézménynél előfordulhat ügyeskedés, hiszen csak a megfelelő emberrel kell jóban lenni ehhez. Névtelenséget kérő forrásaink szerint azonban mégis az állami iskolafenntartónál lehet a legakutabb a probléma, mivel az óriási létszám, a bürokrácia beláthatatlan labirintusai és a felelősségi körök fehér foltjai miatt könnyű észrevétlennek maradni.

Az ügyben telefonon és e-mailben is megkerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát még áprilisban, ahonnan a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz irányítottak. Többször is elküldtük kérdéseinket, arra voltunk kíváncsiak, hogyan zajlik az utalványok kiadása elvileg és a gyakorlatban, tudnak-e pontos számokat a jogosultakról, mennyire látják rendszerszintűnek vagy éppen jelentéktelennek a problémát, egyáltalán tudnak-e róla. A válaszokat azóta is várjuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.