Döntött a bíróság: nem tilthatják el a Közgépet

A Fővárosi Törvényszék másodfokú határozata megerősítette az elsőfokú bírósági döntést.

Gyöngyösi Balázs
2016. 06. 22. 10:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Közgép körüli vita nagyjából egy évvel ezelőtt kezdődött, amikor a budapesti Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) elutasította a cég gönyűi kikötőfejlesztési kérelmét arra hivatkozva, hogy hamis adatközlés történt. Emiatt a lapunk tulajdonosi körébe tartozó vállalatot három évre el is tiltották a közbeszerzési eljárásokon való részvételtől. Decemberben azonban a bíróság megsemmisítette a KD határozatát, így a kizárást felfüggesztették.

Mégsem ért véget ezzel az ügy, mert a Közbeszerzési Hatóság sikeresen fellebbezett, a Fővárosi Törvényszék megerősítette a döntőbizottság és a Közbeszerzési Hatóság korábbi döntését.

Időközben az Európai Bizottság ellenőrei is fennakadtak azon, hogy a Közgép Zrt.-t kizárták a közbeszerzésekből. Ezért Brüsszel másfél milliárd forintra büntette a magyar államot.

A másodfokú bírósági tárgyaláson a felek felelevenítették az érveket és az ellenérveket. A Közgép Zrt. jogi képviseletét ellátó Sárvári Tamás emlékeztetett: hamis adatot csak az közölhet, aki birtokában van egy valós adatnak, de attól eltérőt közöl. A bíróság mostani, másodfokú döntése ellen nincs helye a fellebbezésnek az alperes Közbeszerzési Hatóság részéről.

„Elvi kérdés volt számunkra, hogy a bíróság jogerősen is kimondja, hogy nem követtünk el hamis adatszolgáltatást. A Közgép az eljárás legelejétől fogva mindig azt képviselte, hogy nem volt birtokában olyan adatoknak, amelyeket eltérően továbbított volna, tehát nem volt jogos, hogy három évre kizárják valamennyi közbeszerzésből” – fogalmazott a döntés után Puskár Anett, a Közgép Zrt. kommunikációs igazgatója.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.