időjárás 7°C Brúnó , Renáta 2022. október 6.
logo

Emelkedik a nemi betegek száma

Kuslits Szonja
2016.06.21. 06:48

Idén az év első négy hónapjában már 182 szifiliszes és 396 gonorrhoeás fertőzést regisztráltak.

Idén az év első négy hónapjában már 182 szifiliszes és 396 gonorrhoeás fertőzést regisztráltak az ország bőr- és nemibeteg-gondozó intézetei, ami jelentős növekedés, hiszen tavaly, az év ugyanezen időszakában még csak 125 szifiliszes és 294 gonorrhoeás esetet jelentettek. Vagyis a 2015-ös év azonos időszakához képest közel 50 százalékos a növekedés a szifilisz és 35 százalékos a gonorrhoea esetében – derült ki az Országos Epidemiológiai Központ lapunk által megismert jelentéséből.

A szifilisz, más néven vérbaj idült lefolyású nemi betegség, elsősorban szexuális úton terjed, de az anya a gyermekét is megfertőzheti a várandósság alatt vagy a szülés során. Antibiotikummal (penicillin) kezelhető. Tünetei: fekély, szétterjedt kiütés a tenyéren és a talpon, és idővel idegrendszeri vagy szívproblémák is jelentkeznek. A gonorrhoea, hétköznapi nevén kankó vagy tripper a nemi szervek és a húgyutak gyulladását okozza. Nők esetében azért nagyon veszélyes, mert gyakran tünet nélküli a betegség, ezért nem észlelik idejében, pedig sok esetben ez a meddőség oka. Férfiaknál ugyanakkor más a helyzet, náluk a tünetek már a fertőzés utáni 3–5. napon jelentkeznek. Az érintettek száma gyorsan növekszik, idén áprilisban már másfélszer több megbetegedést jelentettek, mint egy hónappal korábban. Áprilisban a szifiliszes esetek 68, míg a gonorrhoeás megbetegedések 69 százaléka származott a fővárosból. A mutatók szerint Budapesten kívül nyolc megyében fordult elő szifilisz, a vidéki területek közül a legtöbb esetet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében diagnosztizálták. A gonorrhoeafertőzések száma pedig főváros után a Pest megyében volt a legmagasabb.

A központ 2010–2014-re vonatkozó összesített, éves jelentéséből az is kiderül, hogy hazánkban már évek óta tart és masszívan nő a nemi betegek száma. Míg 2010-ben még csak 1170 gonorrhoeás beteget jelentettek, addig ez négy évvel később már 1620 volt, ami 40 százalékos növekedés.

Szlávik János infektológus, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház főorvosa szerint a szifiliszes és a gonorrhoeás esetek megszaporodásának oka szerinte leginkább az, hogy az emberek kevésbé tartanak ezektől a betegségektől, mint régen, így nem is védekeznek ellenük megfelelően. Az infektológus lapunknak korábban kifejtette: pályája első tíz-húsz évében egyáltalán nem találkozott szifilisszel, mert akkor sokkal jobban féltek tőle az emberek, ezért óvszert használtak, mára azonban ez a gyakorlat megváltozott. A szifilisz ráadásul több hétig is lappanghat, ezért sokáig ki sem derül, hogy valaki fertőző beteg. – A járványt épp azok tartják fenn, akik ilyen akut stádiumban vannak: a baktérium már megtalálható a szervezetükben, de még nem tudnak róla. Arról például kevés információ áll rendelkezésünkre, hogy a heteroszexuálisok között milyen gyakoriak ezek a betegségek, mert riasztó, de ők szinte egyáltalán nem járnak szűrésre – mondta Szlávik János.

Európában a leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés a chlamydia, amely elsősorban a fiatalokat érinti. A 2014-ben Európában regisztrált 396 ezer eset kétharmada a 15–24 éves fiatalok között fordult elő. Az ilyen fertőzések aránya az epidemiológiai központ szerint 2010 és 2014 között 5 százalékkal nőtt. A chlamydia amúgy az egyetlen olyan szexuális úton terjedő fertőzés, amelyet gyakrabban jelentenek nők, mint férfiak körében. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a nőket többször vizsgálják a szövődmények, köztük a kismedencei gyulladásos megbetegedések és a meddőség kockázata miatt, vagyis esetükben gyakrabban derül fény a fertőzésre.

Bár megkerestünk több magánklinikát, köztük az STD- (szexuális úton terjedő betegségek) ambulanciát működtető Budai Magánorvosi Centrumot, valamint a pécsi, szegedi, debreceni klinikát és a Semmelweis Egyetemet is, hogy mondják el, szerintük mi áll a riasztó adatok hátterében, nem találtunk olyan szakértőt, aki lapzártánkig nyilatkozott volna a témában.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.