Fideszes győzelem Dunaújvárosban

Az MSZP jelöltjét a Demokratikus Koalíció és a Jobbik indulója is megverte.

Katona Mariann
2016. 06. 05. 20:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fideszes győzelemmel zárult Dunaújvárosban az időközi önkormányzati képviselő- választás. A vasárnap este 9 órai, egyelőre még nem hivatalos eredmények szerint Lassingleitner Fruzsina 39 százalékos eredményt ért el, míg a második helyet a Demokratikus Koalíció (DK) által indított Huszti Zsolt szerezte meg a voksok 23 százalékával. A harmadik lett a jobbikos Barta Endre 19 százalékkal, az MSZP-s Selyem József a negyedik helyen végzett, mindössze 9 százalékkal.

Ismeretes, az időközi voksolást a fideszes Gál Roland lemondása miatt kellett kiírni, mert a kormánypárti képviselőt gyilkossággal gyanúsítják. A gyanú szerint Gál Roland és társai agyonvertek, majd a fideszes képviselő rokona házának kertjében elástak, illetve beton alá temettek egy vállalkozót.

A képviselő-testület összetétele szempontjából nem volt lényeges a voksolás, hiszen mindenképpen kormánypárti többség van. A szavazásnak leginkább a baloldalon egymással versengő pártok, főként az MSZP és a DK harca miatt volt jelentősége. Helyi szervezeteik már az elején összevesztek, végül a pártvezetők már egymásnak üzengettek. A DK ugyanis az időközi voksolás kiírását követően gyorsan bejelentette, hogy Huszti Zsoltot indítja, hiszen a 2014-es önkormányzati választásokon az akkori baloldali összefogás keretében is az övék volt a lehetőség, hogy ebben a körzetben jelöltet állítsanak. Szerintük akkor meg is állapodtak abban, hogy ez a jövőre is érvényes. A helyi MSZP-sek azonban problémásnak vélték, hogy a DK nem is egyeztetett velük, ezért ők is bejelentették, hogy saját jelölttel indulnak. Arra hivatkoztak, hogy 2014-ben nem kötöttek írásos megállapodást, ráadásul az ő indulójuk sokkal nagyobb népszerűségnek örvend helyben. Ezt már csak tetézte, hogy a Párbeszéd Magyarországért is rajthoz állt egy harmadik ellenzéki alternatívával.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke korábban levélben figyelmeztette az MSZP elnökét: ha a szocialisták nem lépnek vissza, azt úgy tekintik, hogy felrúgták a korábbi megállapodást, amit ezután ők sem fognak betartani. Később a szocialistákat vezető Tóbiás József sem hagyta szó nélkül az ügyet. – Örültem volna, ha minden pártvezetőnek lenne annyi felelőssége, hogy saját hatalmi érdekein túlnyúlóan fontos lenne számára a dunaújvárosiak érdeke is – mondta.

Az, hogy az MSZP most ennyire súlyosan leszerepelt, kihatással lehet a pártban zajló tisztújításra és az elnöki posztért zajló versenyre. Szocialista forrásaink már korábban jelezték, hogy Tóbiás József esélyeinek kifejezetten rosszat tesz, ha még a DK-tól is kikapnak.

A Fidesz kampányába még Orbán Viktor miniszterelnök is beszállt, múlt kedden ugyanis éppen Dunaújvárosba utazott a Modern Városok Program keretében. (Egy héttel korábbra tervezték a látogatást, de akkor a kormányfő megbetegedett.) Orbán Viktor arról beszélt, nem mindegy, kik ülnek a képviselő-testületben, mert ott dől el, mi lesz a várossal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.