Hallgat a Fidesz a Soros-pénzről

Nem méltatják válaszra lapunkat a kormánypárti állításokkal kapcsolatban.

Hutter Marianna
2016. 06. 01. 10:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lapunk ismételt kérdései ellenére sem hajlandó válaszolni a Fidesz sajtóosztálya arra, miként lehetséges, hogy Halász János frakciószóvivő pénteken azt állította, a párt semmilyen támogatást nem kapott Soros Györgytől, miközben egy, a Nemzeti Audiovizuális Archívum oldalán fellelhető felvétel másról tanúskodik. Az 1989-ből származó videón egy híradórészlet tudósít a Fidesz II. kongresszusáról. Ebben elhangzik: „A budapesti és a hat vidéki iroda berendezéseit és a működtetésre szánt 3 millió forintot a Soros-alapítvány folyósítja”. Miután a videorészlet és Halász János állítása között ellentmondás feszül, lapunk a Fidesz sajtóosztályához fordult az ügyben még pénteken. Megkeresésünkre nem kaptunk választ, ezért tegnap ismételten elküldtük kérdésünket, ám lapzártánkig ez alkalommal sem érkezett visszajelzés.

Az elmúlt hetekben a kormányzati kommunikáció Soros Györgyöt próbálta felelőssé tenni a migrációs helyzetért, és szintén az ő befolyásának tudta be például Bill Clinton volt amerikai elnök hazánkra vonatkozó kritikáját, miszerint az országnak elege lett a demokráciából, és Putyin-féle diktatúrát akar. Erre Orbán Viktor miniszterelnök úgy reagált: a száj Clintoné, a hang azonban Sorosé. A kormány bírálta azt is, hogy több magyar, véleményük szerint migránspárti civil szervezetet finanszíroz az üzletember, amelyek így valós erejüknél nagyobb befolyásra tesznek szert. Utóbbi felvetés után a sajtó felelevenítette: egykor több kormánypárti politikus, köztük például Kovács Zoltán kormányszóvivő és Orbán Viktor is részesült Soros-ösztöndíjban.

A Magyar Nemzet egyébként Lázár János kancelláriaminiszter múlt heti kormányinfóján is érdeklődött: ha véleménye szerint kérdéseket vet fel az ország szuverenitására nézve, hogy a magyar állampolgárok által nem megválasztott Soros György finanszíroz alapítványokat eszméi terjesztése érdekében, akkor rendben volt-e az, hogy anno a Fideszt, tehát egy politikai pártot támogatott. „Nem mondom, hogy rendben volt-e, vagy nem, fogalmam sincs, hogy mennyivel támogatta a pártot. Nem tudok a kérdésére válaszolni” – felelte a miniszter, később pedig arra is kitért: ha Soros visszakéri a pénzét az egykori ösztöndíjas Fidesz-tagoktól, akkor természetesen vissza fogják fizetni. Ugyanakkor hangsúlyozta, nem az 1990-es évekkel, hanem a bevándorlással kapcsolatban merült fel Soros neve.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.