Háromszor több pénz jut a tanuszodákra

Két év után végre megkezdődhetnek az építkezések, melyekre több mint kilencmilliárd forintot szánnak.

Hutter Marianna
2016. 06. 04. 11:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legkevesebb 32 új tanuszoda épül, néhány év múlva minden járásközpontban lesz legalább egy – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök még 2014 februárjában. Pár hét múlva Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumát vezető miniszter arról beszélt, hogy még abban az évben megkezdődhet 23 tanuszoda építése, a projektre összesen hárommilliárd forint áll rendelkezésre.

Az ígéretek ellenére azonban a mai napig egyetlen tanuszoda sem készült el

– igaz, úgy tűnik, idén már elkezdtek felgyorsulni az előkészületek. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) – amely április 1-jétől vette át a program végrehajtását – lapunk megkeresésére arról számolt be: idén március 30. és május 27. között 13 helyszínen történt alapkőletétel, például Mezőcsáton, Sárbogárdon és Tolnán. Mint közölték, 18 helyszínen már folyik a kivitelezés (például Abádszalókon, Balassagyarmaton, Dunakeszin, Edelényben, Fehérgyarmaton, Gyálon, Tokajon és Törökszentmiklóson), három esetben folyamatban van a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás (Enying, Sásd, Szob), további három esetben pedig a beruházások előkészítése zajlik (Baktalórántháza, Budapest XI. kerület, Vajszló). Hogy e vállalás csúszásának mi volt az oka és várhatóan mikorra fejeződik be a tanuszodák építése, arról az érintett polgármestereket kérdeztünk.

„Nagyon jó ütemben haladnak az építési munkálatok, így bízunk abban, hogy idén év végére elkészül az új putnoki tanuszoda. Ha az időjárás nem szól közbe, egy-két napon belül már a falak is állni fognak” – nyilatkozta Tamás Barnabás, Putnok fideszes polgármestere lapunknak. Kérdésünkre, hogy ha már 2014 őszén megtörtént az alapkő lerakása, hogyhogy csak idén kezdett épülni az uszoda, elmondta, azért nem késik a program végrehajtása, mert végül az eredeti terveknél nagyobb tanuszoda építése mellett döntöttek, amihez elölről kellett kezdeni a tervezést és a közbeszerzési eljárást.

Sásdon jövő augusztusra készülhet el a tanuszoda – tudtuk meg Rabb Győzőné független polgármestertől, aki azt is elmondta, az építkezéshez szükséges közbeszerzési eljárás már elindult. Úgy tájékoztatott, náluk azért csúszott a terv, mert római kori maradványokat sejtettek a település területén, ezért régészeti feltárásokat kellett végezni.

Bere Károly, Füzesgyarmat fideszes polgármestere arról számolt be: az alapkő letételétől számítva 300 nappal később, tehát jövő év február végére épülhet meg a tanuszoda. Annak kapcsán, hogy miért nem korábban kezdődött a beruházás megvalósítása, kifejtette, a csúszás egyik oka az volt, hogy miután több pénzt kapott a megvalósítási tervezet, a könnyűszerkezetes helyett stabilabb tanuszodát fognak építeni, a másik pedig, hogy elhúzódott a közbeszerzési eljárás. „Bosszantott, hogy lassan halad a projekt, de most már legalább elindult” – jegyezte meg.

Az NFM arról is tájékoztatott, hogy az uszodaépítések megvalósítására már több mint kilencmilliárd forint költségvetési forrást szán a kormány –

ez háromszorosa a Balog által eredetileg ígért összegnek.

Az önkormányzatoknak nem kell önrészt fizetniük, ahogy a mindennapos üzemeltetést is majd a Nemzeti Sportközpontokon keresztül az állam fogja végezni. Az NFM emlékeztetett: az építkezések a Nemzeti köznevelési infrastruktúrafejlesztési program keretén belül valósulnak meg, amelynek első ütemében országszerte 24 tanterem, 24 tanuszoda, 25 tornaterem és öt komplett iskola épül a 2016– 2017-es tanév végéig.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.