Keményen odacsapnak a kórházi dolgozók

Hétszáz keresetet nyújtott be az egri kórház ellen a MASZSZ, a tét egymilliárd forint.

MTI
2016. 06. 01. 15:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Székely Tamás alelnök a közleményben felidézte: a kórház az érvényes szerződés ellenére már három éve nem fizet béren kívüli juttatást mintegy 1500 dolgozójának. Próbaként öten már jogerősen pert nyertek az ügyben, hétszázan szerdán elindították, 795-en pedig hamarosan el fogják indítani az eljárást. Dolgozónként évente egyhavi bér a tét, a teljes összeg pedig a kamatokkal és a perköltséggel együtt összesen csaknem félmilliárd forint.

Kifejtette: két évvel ezelőtt a szakszervezet segítségével öten próbapert indítottak az egészségügyi intézmény ellen. Az ügy több bírósági fokot is megjárt, míg végül a Kúria idén januárban ugyanazt mondta ki, mint az Egri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, valamint az Egri Törvényszék mind az öt dolgozóra: 2013-ig visszamenőleg ki kell fizetni nekik az azóta visszatartott béren kívüli juttatást – évente egyhavi bérnek megfelelő összeget – a kamatokkal együtt. A pernyertesek megkapták a pénzüket, a többieknek azonban továbbra sem fizet a kórház.

A MASZSZ alelnöke hozzátette, az intézményt működésképtelenné tenné, ha egy összegben ki kellene egyenlíteni a számlát, ezért a szakszervezet javasolta, hogy fizessen a kórház állami segítséggel, részletekben. Az összeg azonban nem alku tárgya – közölte. Szerinte a cafeteria visszatartása azért is méltánytalan, mert 2010-ben a szakszervezet ezt a pluszt tudta kiharcolni az egyéb pótlékok és juttatások helyére, amelyeket akkoriban megvontak.

Székely Tamás kitért arra, a Kúria döntését követően úgy tűnt, a kórház hajlik a megállapodásra, ám a megegyezésből nem lett semmi, a menedzsment és az állam megbízottja hónapok óta szóba sem áll a szakszervezettel. Közölte: a szerdán benyújtott 700 kereset csak a kezdet, mert

„a pénzéért nyilván a többi 795 alkalmazott is perre fog menni\".

A szakszervezeti vezető szerint a kórház és az állam húzza az időt, miközben egyre több a kamat, s tetemes lesz a perköltség is.

Hozzátette: a szakszervezet továbbra is kész egyezkedni, ám ha nem sikerül megállapodni, újabb perek százai zúdulnak az egri kórházra, az államra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.