Kitiltási ügy: hárít a kormány

Eltussolná a kitiltási ügyet a kormány – állítják egyöntetűen ellenzéki politikusok.

Buzna Viktor
2016. 06. 10. 12:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Alapszabály, hogy jogerős ítélet előtt nem nyilatkozunk” – így reagált tegnap Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a kitiltási botrány fordulatait feszegető újságírói kérdésekre. A kormányzat ezzel félretenné a milliárdos korrupció gyanúját felvető ügyet, pedig a bíróság elsőfokú ítéletében kedden kimondta: az annak hátterében álló személyek kilétét továbbra is homály fedi. Az ügyészség által korábban megnevezett vádlott ugyanis a törvényszék szerint nem színlelt ajánlatot tett. Valós volt az általa közvetített üzenet, miszerint kétmilliárd forintért cserébe kormányközeli szereplők a Bunge amerikai agrárcég érdekében járnának el, s elérnék az étolaj áfájának jelentős csökkentését. Az ajánlatról értesülő Egyesült Államok 2014-ben hat magyar vezető tisztségviselőt kitiltott az országból, s a korábbi sajtóhírek szerint az ügy politikai szálai a Századvég Gazdaságkutató Zrt. akkori vezetőjéhez, Heim Péterhez vezettek, aki azonban tagadja ezt. Tény, hogy magát az ügyet az akkor a Századvég érdekeltségébe tartozó Napi Gazdaság hozta nyilvánosságra, s ezután romlott meg a viszony az Egyesült Államok és hazánk között.

– Cinikus a kormányzat álláspontja – reagált lapunk megkeresésére Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke. Az ellenzéki politikust azután kerestük meg, hogy tegnap közleményben szögezte le: nem hagyja, hogy Polt Péter legfőbb ügyész ne nyomozzon a diplomáciai botránnyá csúcsosodott korrupciós ügyben. Lapunk ugyanis tegnap megírta, az ügyészség a vádiratot megkérdőjelező bírói ítélet ellenére sem tartja indokoltnak, hogy újabb nyomozást indítson. A hatóság így a kétmilliárd forintos ajánlat kitervelőit futni hagyná. – Legkésőbb hétfőn megtesszük a feljelentést ismeretlen tettes ellen – folytatta Szigetvári. Az ellenzéki politikus így szorítaná sarokba az ügyészséget, mivel ha a szervezet kitiltási ügyben nyomozni kezd, nemzetközi jogsegély keretében az Egyesült Államokhoz fordulhat annak érdekében, hogy Amerika ossza meg a hat magyar nevet tartalmazó listát. Szigetvári szerint az ügyészség korábban nem véletlenül állította vádiratában, hogy a kétmilliárd forintos korrupciós ajánlat alaptalan, színlelt állítás volt. Így ugyanis nem kellett a kitiltási ügyre hivatkozva, hivatalos úton kikérnie a titkolt listát.

– A kormány és az ügyészség egyaránt az ügy eltussolásában érdekelt – ezt már Molnár Zsolt, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke mondta lapunknak. Hozzátette, felháborító, hogy az ügyészség azonnal elzárkózott az újabb nyomozás elindításától. – Az elmúlt évben az egyik legnagyobb sajtóvisszhangot váltotta ki az ügy, s nagyban csorbította Magyarország nemzetközi tekintélyét – jegyezte meg a szocialista politikus.

– Szimbolikus jelentőséggel bír, hogy épp az ügyészség napján közli Polt Péter ügyészsége, nem nyomoznak tovább az elmúlt évek egyik legnagyobb, Amerikáig érő korrupciós botrányának ügyében – ezt a Jobbik írta tegnapi közleményében. Az ellenzéki párt megjegyezte: az ügyészség nem kívánja felgöngyölíteni az ügyet, így még akár az is elképzelhető, hogy személyesen Orbán Viktor korrupciós üzenetét továbbította a vádlott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.