Kiváló évet zárt Tiborcz volt cége

Orbán Viktor veje ugyan kiszállt az Eliosból, a világítástechnikai cég megduplázta nyereségét.

MNO
2016. 06. 20. 7:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dupla dupla – 2014-hez képest árbevételét és nyereségét is képes volt megduplázni 2015-re az Elios Innovatív Zrt.írja hétfői számában a Népszabadság.

A közpénzből finanszírozott világítás-korszerűsítési tenderek jól fialtak: 2015-ben 7,6 milliárd forintos bevétele és 1,1 milliárdos nyeresége volt az Eliosnak. A tulajdonosok az utolsó fillérig felvették az osztalékot, összesen 972 millió forinttal lettek gazdagabbak. A fentiekről egyébként három hete a Magyar Nemzet is beszámolt, Mészáros Lőrinc, Rogán Antal szomszédja és Andy Vajna kormánybiztos érdekeltségébe tartozó társaságok is jobban teljesítettek, mint korábban. A részleteket itt találja.

A cégben tavaly tavaszig Tiborcz Istvánnak, a miniszterelnök vejének is volt tulajdonrésze, helyét a Várkert Bazár átépítésében is részt vevő West Hungária Bau vette át. Ezt a leggazdagabb magyarok listáján gyakorta szereplő Paár Attila neve fémjelzi. A cég másik ötvenszázalékos tulajdonrészét Erdei Bálint – az MKB Bankot sokáig vezető Erdei Tamás fia – cége birtokolja.

Az Elios világítás-korszerűsítései (a gyenge fény baleseteket is okozott), valamint a közbeszerzések pályázat nélküli elnyerése miatt több vizsgálat is zajlott, ám csak egy esetben – Szekszárdon – állapították meg, hogy visszásságok történtek.

Ám a Direkt36 által megszerzett dokumentumokból május végén kiderült: a Miniszterelnökség segítette az Eliost. 2014-ben „komolyabb aggályok nélkül átengedték azokat a közvilágítási pályázatokat, amelyek úgy voltak megírva, hogy gyakorlatilag csak Tiborcz akkori cégének, az Elios Innovatívnak legyen esélye nyerni”.

Tavaly ugyanők derítették ki, hogy az Elios Innovatív Zrt. jókora ártöbblettel dolgozott. Ugyanazért a lámpatestért az akkor még Tiborcz-cég 217 ezer forintot számlázott, amely másnál csak 139 ezer forintba került. A vastagon fogó ceruza nyomán az érintett önkormányzatok olykor tíz- vagy százmilliós többletkiadást is bevállaltak.

Orbán Viktor miniszterelnök tavaly májusban az Országgyűlésben egy LMP-s kérdésre válaszolva kijelentette: senki nem élvezhet előnyt és nem szenvedhet hátrányt sem kapcsolatai, sem származása, sem politikai nézetei miatt. Tiborcz István pedig a Bocuse d’Or idei, május 11-i európai döntőjén elárulta: csak családi ügyekről szoktak beszélgetni apósával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.