Lezárták a nyomozást

Iratismertetés zajlik a Gömöri Zsolt tevékenységével kapcsolatos eljárásban.

Markotay Csaba
2016. 06. 03. 5:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Információink szerint a rendőrség lezárta a nyomozást a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) korábbi működésével, illetve Gömöri Zsolt volt elnök tevékenységével kapcsolatban. Jelenleg az iratismertetés zajlik, és várhatóan a jövő hét elején derül ki, hogy a rendőrség javasol-e vádemelést az ügyészségnek, vagy esetleg az eljárás megszüntetése mellett dönt.

Gömöri Zsoltot, mint arról beszámoltunk, majdnem pontosan egy éve, tavaly június végén hallgatták ki gyanúsítottként, de szabadlábon védekezhetett. Akkor a rendőrség érdeklődésünkre azt közölte, hogy „a Magyar Paralimpiai Bizottság működésével összefüggésben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai 2015. június 26-án gyanúsítottként hallgattak ki egy személyt hűtlen kezelés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt”. Bár konkrét nevet nem említettek, a gyanúsított a nem sokkal azelőtt lemondott elnök, Gömöri Zsolt volt. Arra egyelőre nem kaptunk választ sem a rendőrségtől, sem az ügyészségtől, hogy azóta volt-e más gyanúsított az ügyben, illetve a nyomozásban csak a hűtlen kezelés gyanúját vizsgálták, vagy esetleg más gyanú is felmerült a későbbiekben.

Az MPB vezetésével kapcsolatos botrány tavaly május elején robbant ki, amikor kiderült, hogy Gömöri 2012-ben 3 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a bizottságtól hitele végtörlesztésére. A szervezetet emellett visszaélésekkel, törvénytelenséggel vádolták meg, a többi között vezetői indokolatlan utazásaival. Gömöri a vissza nem térítendő támogatást – amit Deutsch Tamás alelnök, fideszes politikus javaslatára szavazott meg neki az elnökség – törvényesnek nevezte, de május 12-én bejelentette, hogy visszafizette a pénzt. A botrány kirobbanása után nemcsak a végtörlesztésről, hanem például autóbérlésről, különböző jutalmakról, jutalékokról is jelentek meg cikkek, amelyeket Gömöri cáfolni próbált. Röviddel később viszont lemondott posztjáról.

Az ügyészség ezt követően tavaly június 2-án hűtlen kezelés és csalás bűncselekmények gyanúja miatt rendelt el nyomozást az MPB akkori elnökét érintő feljelentések alapján. Ez az eljárás zárult le épp a napokban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.