Magyar és lengyel buszokkal pótolhatják a hármas metrót

Kiderült, mely cégek nyertek a metrópótló busztenderen.

MNO
2016. 06. 21. 8:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két nyílt közbeszerzést is kiírt a buszokra a BKV, ezek eredménye derült ki a hétfői közbeszerzési értesítőből – írja a Napi.hu. A tendereket a Mabi-Bus Kft. és a lengyel Solaris Bus & Coach Spólka Akcyjna nyerte, mindkét cég 75 plusz 100 százalék darabszámú csuklós dízel buszt kell gyártson.

Ám nem ugyanannyiba kerülnek a magyar és a lengyel buszok – utóbbi olcsóbb. A magyar cég – amely tulajdonosának vezetőjével két hete beszéltünk – 13 milliárd forintnak megfelelő euróért (41,82 millió euró) vállalta a buszok gyártását, míg a lengyel fél 12,9 milliárd forintnak megfelelő euróért (41,55 millió euró).

Szolgáltatás megrendelésével oldják meg a 3-as metróvonal felújítási munkái miatt szükségessé váló járműpótlást, ha a kormány azt támogatja, és ezen konstrukcióval felmerülő teljes többletköltség fedezetét biztosítja – döntött a Fővárosi Közgyűlés június 8-án, szerdán.

Ennek feltételéül szabták, hogy az erről szóló kormányzati döntés július 5-ig megjelenjen a Magyar Közlönyben. A döntés értelmében a Budapesti Közlekedési Központ feltételes közbeszerzési eljárást indít a szolgáltatás megrendelésre. A metrószerelvények kiváltása érdekében mintegy 150 csuklós autóbusz forgalomba állítása szükséges. Ha a kormány részéről nem születik támogató döntés a kijelölt határidőig, akkor új, lengyel Solaris buszokat vesznek majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.