Maláriás beteg Körmenden

Minimális az esélye arra, hogy maláriajárvány alakuljon ki hazánkban.

Kuslits Szonja
2016. 06. 21. 3:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valóban volt egy maláriás menedékkérő Körmenden, aki a kórházi kezelése után már ismét a befogadóállomáson tartózkodik – ismerte el lapunknak a Belügyminisztérium. Azután kerestük meg a tárcát, illetve a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalt, hogy helyiek több, különböző betegségekkel kezelt menedékkérőről számoltak be lapunknak. Elmondásuk szerint a maláriás beteget a szombathelyi kórházban ápolták, de állítólag HIV-fertőzöttek és más betegségekben szenvedők is érkeznek Magyarországra. A Belügyminisztériumnál azonban csak a maláriás betegről írtak, és kiemelték, hogy a kockázatok minimalizálása érdekében minden illegális bevándorlót részletes egészségügyi vizsgálatnak vetnek alá.

– Minimális az esélye annak, hogy maláriajárvány alakuljon ki hazánkban, a malária ugyanis nem terjed emberről emberre, kizárólag fertőzött szúnyogok által lehet megbetegedni. Ilyen szúnyogpopuláció azonban nincs Magyarországon – mondta lapunknak Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi főosztályának korábbi vezetője. A szakértő szerint annak az esélye is nagyon kicsi, hogy a beteg embertől megfertőződött szúnyog szaporodni tudjon, de fontos, hogy a betegeket minél előbb kezeljék.

A befogadóállomásokon elhelyezett menedékkérőket egyébként az ÁNTSZ szűri a közegészségügyi szempontból kockázatot jelentő betegségekre, például a tbc-re. Pozitív eredmény esetén szintén az ÁNTSZ határozza meg a szükséges intézkedéseket. A tranzitzónákon át érkező menedékkérők esetében ugyanakkor információink szerint már a zónákban megtörténik az orvosi kontroll.

– Kétségtelen, hogy nagyon súlyos betegségeket (hepatitis, HIV-fertőzés, szifilisz) mutatott ki több vizsgálati eredmény – mondta még tavaly augusztusban Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a menedékkérők szűrővizsgálataival kapcsolatban, ám óvott mindenkit az elhamarkodott ítéletalkotástól. A miniszter azután beszélt erről, hogy az egyik napilap cikke szerint az addig elvégzett csaknem 2700 vizsgálatból 51 esetben találtak például hepatitis B és C, illetve HIV-fertőzést, de tbc-s, leprás és tífuszos beteget nem regisztráltak. Röviddel később azonban „megoldódott” a probléma, hiszen a magyar–szerb zöldhatár tavaly szeptemberi, majd a magyar–horvát határ októberi lezárása után minimálisra csökkent a migránsok száma. A „nyugalom” egészen idén március–április környékéig tartott, azonban most már ismét napi száz fölött van átlagban azoknak a száma, akik illegálisan Magyarországra érkeznek, így a behozott betegségek ismét komoly kockázati tényezőt jelentenek.

A rendőrség adatai szerint múlt péntektől vasárnapig 442 határsértőt fogtak el. Közben a nyugati határnál folyamatos a Magyarországra érkezett migránsok elszivárgása. Lapunkat a belügyi tárca arról tájékoztatta, az eddig Körmendre szállított menedékkérők közül 567 ember távozott „ismeretlen helyre”.

Eközben tegnap délután ismét demonstrálni kezdtek migránsok a Kiskunhalasi Menekültügyi Őrzött Befogadó Központban. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna műsorában azt mondta, mintegy száz, többségében pakisztáni bevándorló vonult és skandált, a migránsok szabad tábort és szabadságot követeltek. Bakondi szerint a rendőrség megérkezett a táborhoz, de lapzártánkig nem kellett intézkednie.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.