Mégis a lengyel buszokat javasolják Tarlósék

Azért engednek, ha fizet a kormány.

MTI
2016. 06. 02. 13:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tarlós István főpolgármester, valamint Bagdy Gábor és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes által jegyzett előterjesztés – mint korábban – 110 új Solaris autóbusz megvásárlására tesz javaslatot. A további 40 buszt más vonalakról csoportosítanák át a csaknem húszéves járműállomány felújítása és forgalomba állítása mellett.

E döntés esetén a járműpótláshoz szükséges 150 autóbusz forgalomba állítása az idén megtörténhet – mutattak rá.

Az előterjesztésben Solaris Urbino 18 típusú buszok beszerzését javasolják, darabonként 277 ezer euró (87,3 millió forint) áron.

Ugyanakkor az előterjesztés egyik határozati javaslatában az is szerepel, hogy a járműpótlást szolgáltatásmegrendelés útján biztosítanák, ha a kormány ezt támogatja, és az ezzel a konstrukcióval felmerülő többletköltség fedezetét biztosítja. Ha a kormány június 20-ig nem nyújt erre vonatkozó garanciát, nem hoz támogató döntést, akkor a főváros a szolgáltatás megrendelését nem támogatja – írták.

Ennek értelmében a járműpótláshoz szükséges új, alacsony padlós, csuklós autóbuszok – BKV Zrt. útján történő – beszerzéséhez a forrást az idei költségvetésből adnák legfeljebb 9,7 milliárd forint összegig.

Az előterjesztés szerint a járműpótlás esetleges szolgáltatásmegrendeléssel biztosítása kockázatot jelent a hármas metróvonal felújításának határidőben megkezdésére. Kitértek arra: az új buszok beszerzése olcsóbb megoldást jelent, továbbá a pótlási időszak – három év elteltével – a BKV Zrt. járműflottájának korszerűsítését is szolgálja, és nem eredményezi a cég dolgozói személyi állományában bizonyosra vehető létszámleépítést.

Felhívták a figyelmet: közgyűlési jóváhagyás hiányában fennáll a lehetősége annak, hogy a járműpótláshoz szükséges autóbuszok nem érkeznek meg időben Budapestre.

A buszbeszerzés ügye már többször volt a közgyűlés előtt, a legutóbb a május 12-i rendkívüli ülésen Kocsis Máté önkormányzati és rendészeti tanácsnok, VIII. kerületi fideszes polgármester indítványára halasztották el a döntést a képviselők. Kocsis Máté akkor az előterjesztés napirendről levételét a kormány előző napi, a nemzeti buszgyártási stratégiáról szóló döntésével indokolta. Akkor azt mondta, hogy a kormánydöntés fényében szükséges az egyeztetés.

A hármas metróvonal rekonstrukciója a tervek szerint az idén novemberben kezdődne meg, a forgalomba helyezés határideje 2019 júniusának vége.

A buszbeszerzés körül kialakult cicaharc közben megszólalt a Hír TV-nek a magyar gyártó, de Tarlós István is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.