Mégsem lesz Rogán-interjú a Bildben

A miniszter többek között az interjúra hivatkozva nem tudott megjelenni a Portik Tamással való szembesítésen.

MNO
2016. 06. 20. 12:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre se híre, se hamva annak a Rogán Antallal készült Bild-interjúnak, amelynek megjelenését korábban hétfőre várta a Miniszterelnöki Kabinetiroda. Miután nem találtuk a mai lapszámban az interjút, felhívtuk a kabinetirodát, ahol a Kormányzati Tájékoztatási Központ munkatársa arról számolt be, hogy az általunk keresett cikk már valójában szombaton megjelent a Bildben. A tájékoztatás értelmében tehát az a cikk, amelyről azt mondták szombaton, hogy megjelenését hétfőre várják, valójában az a nyúlfarknyi írás, amely a Bild internetes szájtjára már péntek éjjel kikerült, és a nyomtatott lapban pedig másnap jelent meg.

Ez a cikk azonban nem interjú, hanem egy rövid tudósítás Rogán Antal találkozójáról Markus Söder bajor államminiszterrel és Armin Laschet CDU-alelnökkel, valamint arról, hogy a magyar kormány fizetett hirdetésben kampányol majd a brexit ellen a Daily Mail című brit bulvárlapban.

Jeleztük csalódottságunkat, azonban kérdésünkre azt közölte: a miniszter interjút adott, „amiből nyilván felhasználtak bizonyos megszólalásokat a cikkhez. Tehát a németországi látogatásról készült egy cikk, ami megjelent a szombati nap folyamán.”

A cikkben a Bild Rogán Antaltól mindössze ennyit idéz: „Az Európai Unión belüli nézeteltérések ellenére is össze kell tartania Európának. A britek nem mutathatnak hátat nekünk. Szükségünk van rájuk, nem utolsósorban azért, hogy ragaszkodjunk a szabályok betartásához.”

Az Index hírportál ma kérdésünkre megerősítette, hogy nekik szombati megkeresésükre a kabinetiroda még szintén egy szombaton elküldött válaszlevelében – tehát amikor a rövid Bild-cikk már megjelent – azt írta, hogy a beígért Bild-interjú Rogán Antallal várhatóan hétfőn lát napvilágot majd a német bulvárlapban.

A tulajdonosváltása után hirtelen kormányközeli hangvételűvé vált Origo hírportál eközben vasárnap a Bild-cikk teljes kivágatával illusztrálva közölte a német bulvárlap említett rövid, szombati cikkének összefoglalóját, kiegészítve azt Kovács Zoltán kormányszóvivő MTI-nek tett nyilatkozatával a Daily Mailben elhelyezett magyar hirdetésről.

Ismert, a Miniszterelnöki Kabinetiroda azzal indokolta Rogán Antal távolmaradását a Portik Tamással való szembesítésről a bíróságon, hogy épp abban az időpontban a politikus a Bildnek ad interjút, valamint német újságírókkal folytat háttérbeszélgetést, illetve találkozik Markus Söder bajor pénzügyi és területfejlesztési miniszterrel is Nürnbergben. A Miniszterelnöki Kabinetiroda a nürnbergi találkozóról képet is mellékelt az Indexnek. Az elküldött fotót közölte rövid tudósítása mellett a Bild is. Markus Söder Facebook-oldalán ugyanerről a találkozóról tett közzé pénteken egy olyan fotót, amelyen Lesli Mandokival látható a két politikus. (A Németországban élő magyar zenésszel, aki láthatóan szívén viseli a német és magyar politikusok közötti kapcsolatokat, nem először közöl közös képet a bajor politikus,)

A várt interjúval kapcsolatban azután támadt zavar, hogy pénteken megírtuk: a Bild müncheni szerkesztőségében nem tudnak a miniszterrel készülő beszélgetésről. Kerestük a lap központi szerkesztőségét is az interjúval kapcsolatban, onnan egyelőre nem kaptunk választ.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.