Nem kacsa: önellátó étterem Balatonfüreden

Akár elzászi menüsorral is találkozhatunk a hamarosan nyíló különleges vendéglátóhelyen.

Velkei Tamás
2016. 06. 18. 14:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az étterem mögött áll majd egy saját kertészet egy ezer négyzetméteres üvegházzal, amelyben zöldségeket és csírákat fogunk termeszteni – mondta Takács Lajos új „állomáshelyéről”, amelyet Balatonfüreden nyitnak hamarosan a nagyvárosi léttől megcsömörlött befektetők. Hozzátette: a későbbiek során akár ötezer négyzetméteresre is növelhetik az üvegházak méretét. De nem csak emiatt lesz más az étterem. Egy 34 hektáros területen vadakat, marhákat, sertéseket, szárnyasokat tenyésztenek, a napokban érkezik a területre négyszáz kacsa. A tulajdonosok birtokában van már egy 15 hektáros pincészet is, ahonnan később akár a ház bora is kikerülhet.

A közelmúltban Erdős Norbert fideszes európai parlamenti képviselő, a Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) tagja meghívta Strasbourgba egy tanulmányútra az MGE által rendezett Hagyomány és evolúció verseny indulóit és zsűritagjait, köztük Takács Lajost. A résztvevők rengeteg tapasztalatot szerezhettek Elzászban; többek között olyan éttermeket is meglátogattak, amelyeket nemzetközi éttermi kalauzok is ajánlanak.

– Olyan vendéglátóhelyeken jártunk, amelyek hiányoznak a honi gasztronómiai palettáról. Nem élik a mindennapok kínját, helyette boldogok, gondtalanul alkothatnak, nem úgy, mint idehaza, tisztelet a kivételnek – mondta élményeiről a séf. Jártak egy kitűnően felszerelt kisebb étteremben is, ahol kiválóan ötvözték a tradíciót a modern irányzatokkal.

A szakemberekből álló csapat Colmar városának piacán is látogatást tett, ahol Takács Lajos tapasztalatai szerint olyan árubőséggel találkoztak, mint amilyennel a budapesti piacokon sem nagyon. A galambtól az eredetvédett húsokon át az articsókáig, a különleges elzászi spárgáig és burgonyafajtákig mindent meg lehetett találni. A programot pincelátogatás is színesítette, amely ugyancsak tanulságos volt. A felkeresett pincészet az 1500-as évek óta foglalkozik szőlőműveléssel, generációról generációra száll a tapasztalat. Bár csak hatvan hektárt művel a borászcsalád, mégis kétmillió palackot képes előállítani, amelyek fele kiváló minőségű, tradicionális eljárással készült pezsgő. Csak összehasonlításul: idehaza egy hektáron 3000 tőkét nevelnek, Elzászban ennek négy-ötszörösét.

Nem meglepő, ha a kint tapasztaltak hatására – még ha Takács Lajosnak nem is ismeretlen a francia közeg, hisz három hónapot töltött Paul Bocuse egyik séfhelyettesénél – beindult a magyar séf fantáziája, s különböző menüsorokat kreált. Ezekkel minden bizonnyal találkozhatnak majd a vendégek a Balatonfüreden nyíló új étterem, a Nem Kacsa étlapján is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.