Nyári veszélyekre figyelmeztet a katasztrófavédelem

A fesztiválokon a legnagyobb kockázatot a nagy tömeg és a bódult emberek jelentik.

MTI
2016. 06. 19. 6:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szervezet az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: nyaraláskor elsősorban a viharok és a kerti sütés-főzés következtében kialakult kisebb tüzek jelentenek veszélyt. Vihar közeledtével a kerti bútorokat és a szél által mozdítható tárgyakat rögzíteni kell, vagy biztonságos helyre tenni. Felhívták a figyelmet arra, hogy a kerti tűz soha ne maradjon felügyelet nélkül, és mindig legyen kéznél elegendő oltóanyag.

Táborban jellemzően kisebb balesetek fordulnak elő. Az OKF a túrázóknak azt ajánlja, legyen náluk feltöltött mobiltelefon és térkép, a csoportot senki ne hagyja el, segítségkérésnél pedig a lehető legpontosabban adják meg a baleset helyszínét.

Fesztiválokon a legnagyobb kockázatot a nagy tömeg és a bódult emberek jelentik – ezzel kapcsolatban a szervezet azt írja: baj esetén a legfontosabb, hogy kövessék a biztonsági személyzet utasításait.

A hőség és a hétvégi forgalom növekedése miatt több a baleset, amelyek torlódáshoz és hosszabb várakozáshoz vezetnek. Ezért fontos, hogy mindenkinek legyen elég innivalója. Az OKF ismételten hangsúlyozta továbbá, hogy kisgyermekeket, alvó embert és háziállatot senki ne hagyjon a tűző napon a bezárt gépjárműben.

Vízparton a leggyakrabban a hirtelen jött viharok jelentenek veszélyt – írta a szervezet, azt ajánlva, hogy mindenki figyelje az időjárási figyelmeztetéseket, a nagy tavakon a viharjelző rendszert.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy ebben az időszakban is jellemzőek a konyhai és az elektromos hálózat, berendezések túlterheléséből adódó tűzesetek. A serpenyőben meggyulladó olajat tilos vízzel oltani, elektromos tűz esetén pedig először áramtalanítani kell a helyiséget – írta az OKF.

Az okostelefonnal vagy táblagéppel rendelkezőknek a katasztrófavédelem azt ajánlja, hogy telepítsék a katasztrófavédelem Vész alkalmazását, amely a veszélyhelyzetekről tájékoztat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.