Papíron laknak csak a panzióban a székely kamionosok

Annyi a fiktív új lakó a XXIII. kerültben, hogy külön szavazókör kell nekik a migrációs népszavazáson.

Kovacsik Ágnes
2016. 06. 11. 5:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A románok miatt benne leszünk a tévében és a Magyar Nemzetben” – fakad ki kolléganőjének a Viktória panzió egyik alkalmazottja, miközben a Népszabadság cikke nyomán arról faggatom, vannak-e romániai sofőrök a szálláshelyen. Kérdésemre választ nem kapok, ám a hely tulajdonosához irányítanak, aki a szememre veti: „egyáltalán, miért vagyok itt?!” Hiszen Keserű Éva szerint minden szabályosan működik szállodájában, ezért sem érti, miért került be ismét a sajtóba. A hely tulajdonosa egyben a panzió mindenese is, pénztárgépet kezel, percenként csörög a telefonja, ám szakít rám is időt. Két hívás közt elmeséli: „nincs abban semmi meglepő, hogy szállást ad a Waberer’s logisztikai cég dolgozóinak”.

Első pillanatra ez valóban hétköznapi jelenségnek tűnik, ám a tények mást igazolnak: a soroksári lakóövezettől mintegy öt kilométerre fekvő panzióban az elmúlt években román állampolgárok ezreit jelentették be állandó lakcímre. A szálláshely előtt azonban nyoma sincs mindennek: sehol egy székely kamionsofőr, sehol az a kétezer ember, akiről mostanában szólnak a hírek. Nincs ölre menő harc a negyven ágyért, hiszen sosem volt még heti tíznél egyszerre több vendég itt.

Papíron azonban egészen más a helyzet. A Waberer’s International Nyrt. szomszédságában, a semmi közepén fekvő Viktória panzió talpon maradását a vállalattal kötött keretszerződés biztosítja. Ezzel ugyanis a motel vállalja, hogy a logisztikai cég kettős, valamint román állampolgárainak szállást ad – emeli ki Keserű Éva. Turista híján enélkül nem sokra vinnék a nagybani piac területén. A Waberer’s pedig kijárta a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnál, hogy a cég sofőrjeit állandó lakosokként jelentsék be a panzióban – árulja el a szálloda tulajdonosa. Azonban rögvest meg is jegyzi: „az hogy miért jár az állandó lakcím, az számára is rejtély”.

Ám a nemzetközi fuvarozó vállalattól végül megtudjuk, miért kaptak román állampolgárok lakóhelyet egy negyvenágyas panzióban. A cég a hatályos jogszabályokra hivatkozva azt írja: a sofőröknek állandó lakcímmel kell rendelkezniük ahhoz, hogy hazánkban dolgozhassanak. Mivel a fuvarozási tevékenységet csak munkavállalóként lehet végezni, ezért a dolgozók számára nélkülözhetetlen a magyar lakcím – mutat rá a vállalat. Azt már azonban nem a Waberer\'s teszi hozzá, hogy állandó lakcímmel még választásra is jogosulttá válnak az itt lakók. (Később szólunk bővebben erről.)

Az állandó lakcím szükségességét a logisztikai cég korábban azzal magyarázta, hogy számos ellátás helyhez kötött. Ennek némileg ellentmond, hogy az unió polgárai térítés nélkül igénybe vehetnek egészségügyi ellátást: ehhez az ideiglenesen Magyarországon tartózkodó személyeknek csupán EU-kártyával kell rendelkezniük.

Ám azzal már van egy kis bökkenő, ha az állandó lakcímet kapott munkavállaló nem tartózkodik életvitelszerűen a lakóhelyen. Mint ahogy a Népszabadság korábban utánajárt, a járási hivatal vezetőjének feljelentést kellett volna tennie, miután a tudomására jutott, hogy a bejelentkezett delikvensek nem élnek tartósan a panzióban. A cikk megjegyzi: aki olyan állandó lakóhelyre jelentkezik be, ahol ténylegesen nem él, közokirat-hamisítást követ el, azaz felmerül a bűncselekmény gyanúja. Szembesítettük a Waberer’s-t a fenti információval, a cég azonban nem kívánt válaszolni az erre irányuló kérdésünkre.

Azzal kapcsolatban azonban eltérőek az információk, hogy hány és milyen állampolgárságú személyt jelentettek be a panzióba. A Waberer’s hivatalos közlésében több száz román, ukrán és szerb, többnyire magyar nemzetiségű, kettős állampolgárságú munkavállalóról ír, akik mindegyikének a Viktória panzióban van a bejelentett lakcíme. Geiger Ferenc, a kerület polgármestere azonban arról számolt be portálunknak, hogy a logisztikai cég munkavállalói közül mintegy ezerhétszázan jelentkeztek be a szálláshelyre. Soroksár első embere szerint az okmányiroda naponta 5-10 embert jelent ki, ezzel szemben előfordult, hogy egy nap akár hétszer ennyit regisztráltak be a szálláshelyre.

A logisztikai cég munkavállalói közül a romániai sofőrökről annyi tudható, hogy miután megszűnt a vállalat csíkszeredai lerakata, sok román állampolgárságú – köztük sok székely – munkavállaló került a soroksári telephelyre. A kamionsofőröknek szállásra volt szükségük, ehhez a Nagykőrösi úti 353. szám alatti ingatlan bizonyult a legmegfelelőbbnek, hiszen egy kőhajításnyira fekszik a Waberer’s telephelyétől.

A soroksári helyhatóság egy ideig tűrte a megnövekedett lakóhely-regisztrációkat, ám most betelt a pohár. Ezért a kerületvezetés elszánta magát: települési adót vet ki mindazokra, akik illegálisan és az önkormányzat értelmezése szerint jogszabályellenesen jelentenek be személyeket állandó lakosként. Így akarja elejét venni az önkormányzat a tömeges, ám fiktív bejelentkezéseknek. (Érdeklődésünkre Soroksár polgármestere pontosította a Népszabadságban megjelent  információt, miszerint a lakókat adóztatnák meg: tehát nem a lakókat, hanem a bejelentőket adóztatnák meg.)

– A Viktória panzió megregulázására már csak azért is szükség volt, mert a vicc kategória határát súrolja a költői kérdés, miszerint hogyan funkcionálhat egy szálloda állandó lakhelyként – emeli ki a XXIII. kerület első embere. Ráadásul minden magyar szállodásnak idegenforgalmi adót kell fizetnie vendégei után, ám a panzió ebben sem jár az élen – bosszankodik Geiger Ferenc. A szálláshely évek óta elmaradt az illetékkel, így a soroksári önkormányzat arra kötelezi Keserű Évát, a hely tulajdonosát, hogy évekre visszamenőleg térítse meg a járulékot a budapesti önkormányzatnak.

Ám nemcsak emiatt okoz fejtörést a soroksári kerületvezetésnek a Viktória panzió. Geiger Ferenc szerint ősszel beköszönt a migrációs népszavazás, ezért erre az ingatlanra külön szavazókört kell kialakítaniuk. „De ki fogja leadni a szavazatát? Az ott lakók biztos nem, mert a valóságban egyetlen ember sincs ott. Csak papíron léteznek” – mutat rá a polgármester.

A voksolás azonban nem először állítja nehéz feladat elé a helyi önkormányzatot: hat évvel ezelőtt egy választási cirkusz hozta napvilágra a tömeges, de fiktív bejelentkezéseket – emlékeztet Geiger Ferenc. Akkor robbant a voksolási bomba, amikor kiderült: érintett a választáson egy olyan személy, akinek olyan érdekeltsége volt, ahonnan a legtöbb papíron regisztrált kamionsofőr származott. Félő volt, hogy ha a szavazásra jogosult munkavállalók leadják szavazatukat, eldönthetik a voksolást, ám ez szerencsére nem következett be. Mint ahogy a négy évvel későbbi, 2014-es októberi választások során sem éltek szavazati jogukkal a székely sofőrök, bár voksolásukkal lehet, hogy az eredményt is megváltoztathatták volna.

Azt nem lehet tudni, hogy a migrációs népszavazáson leadják-e voksukat a kamionosok, mivel az erre irányuló kérdésemet senkinek sem tudtam feltenni a helyszínen. Hiszen a papíron létező ezerhétszáz lakó közül eggyel sem találkoztam ottjártamkor. Mindenesetre érdekes lenne megtudni, hogyan válaszolnának arra a kérdésre, hogy „akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.