Pert nyert az ATV a Jobbikkal szemben

A Fővárosi Ítélőtábla álláspontja szerint eleget tettek a bizonyítási tehernek.

MNO
2016. 06. 27. 15:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1956-os évforduló apropóján Novák Előd, a Jobbik akkori alelnöke és Pongrátz András, a Sztálin-szobor ledöntője a Szabadság térre vonultak, hogy kalapácsokkal verjék le a szovjet címert a felszabadítási emlékműről. Az akciónál több jobbikos országgyűlési képviselő is jelen volt – például Hegedűs Lórántné és Z. Kárpát Dániel –, a garázdaságot végül a készenléti rendőrség egysége hiúsította meg – olvasható a portálon. A történtek után az ATV jobbikos párttagokat és politikusokat kérdezett, akik olykor 18 karikás kifejezésekkel adtak hangot felháborodásuknak Novák akciója miatt – teszik hozzá.

Egyik informátoruk szerint az egész balhé Novák alelnöki kampányának a része volt, amivel a nemrég lezajlott tisztújításhoz kívánta építeni saját portfólióját.

A cikk megjelenése után azonban a Jobbik Magyarországért Mozgalom és Novák Előd beperelte az Atv.hut, és azt akarta kimondatni a helyreigazító közleményben, hogy valótlanul állították: „jobbikos párttagok, politikusok, képviselők lennének a forrásai azoknak a véleményeknek, nyilatkozatoknak és álláspontoknak”, amelyek az írásban a képviselő Szabadság téri botrányokozását értékelik. A bíróság első fokon helyt adott a keresetnek, de terjedelmes helyreigazító szövegét tulajdonképpen egy mondatra redukálta, egyebekben elutasította – olvasható a cikkben.

A fellebbezések nyomán viszont a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla ezt a döntést is megváltoztatta, az elsőfokú bíróság ítéletét, és a felperesek keresetét is teljes egészében elutasította. Indoklásában megjegyezte, hogy a felperes által kért helyreigazító közlemény nem kifejezetten esik egybe a sajtó-helyreigazítási eljárás céljával, mert nem a cikk lényegét képező állítások valótlanságát kifogásolta, hanem azt kérdőjelezte meg, hogy a megjelent állítások jobbikos forrásból származtak-e, és ez a másodfokú bíróság megítélése szerint nem tartozik a cikk lényegéhez – írják, hozzátéve: szemben az elsőfokú bírósággal a Fővárosi Ítélőtábla álláspontja szerint az ATV eleget tett a bizonyítási tehernek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.