Pintér Sándor: Bárki megfigyelhető

Nem lát fokozott kockázatot a belügyminiszter a kurd harcosok gyógykezelése miatt.

Markotay Csaba
2016. 06. 01. 11:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tévedés lenne azt gondolni, hogy a közeljövőben új útvonalakra terelődne vagy csökkenne az Európát érő migrációs nyomás. Délkelet felől nyilván továbbra is jönni fognak a migránsok, ahogy eddig, miközben az egyre javuló idő miatt Észak-Afrika felől, a tengeren át ismét sokan elindulnak – mondta a parlamenti honvédelmi és rendészeti bizottságában tartott meghallgatásán Pintér Sándor. A belügyminiszter a tavalyi évről szóló beszámolójában emlékeztetett arra, hogy 2015-ben 414 ezren lépték át a határt és indultak Magyarországon keresztül Ausztriába, idén pedig eddig 14 ezer ember lépte át a kerítéssel védett zöldhatárt és adott be menedékkérelmet.

– Eddig a határvédelmet a rendőségnél túlórákkal és vezényléssel (azaz más területekről az érintett térségbe küldéssel) oldották meg, de ha idén és jövőre nem csökken érdemben a migrációs nyomás, akkor bővíteni kell az állományt. Arra, hogy ezt eddig miért nem lépték meg, azt válaszolta: ha a migrációs nyomás hirtelen megszűnik, mit csinálunk ezekkel az emberekkel? Ők akkor belső munkanélküliek lesznek? – tette fel a kérdést. A Terrorelhárítási Központ alkalmazása kapcsán úgy fogalmazott: a párizsi és brüsszeli merényletek megváltoztatták a terror elleni küzdelmet, és bár Magyarország nem első számú célpont, „nem szabad a leggyengébb láncszemnek lenni”.

– Nem rivalizálok senkivel – reagált Pintér Sándor előzőleg, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésén arra, amikor az újonnan létrejövő terrorelhárítási információs és bűnügyi elemző központ (tibek) jövőjéről kérdezték. A jobbikos Mirkóczki Ádám arra volt kíváncsi, hogy miért csúszik a szervezet megalakulását is tartalmazó törvénycsomag parlamenti elfogadása, illetve utalt a Magyar Nemzet korábbi cikkére is, hogy Lázár János saját minisztériuma alá akarta vonni annak felügyeletét. A belügyminiszter ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy ez a kérdés már az Országgyűlés előtt van, nem az ő hatásköre. Ha van is még módosítási szándék – amire több fideszes politikus is utalt –, arra Pintér Sándor nyitott, ám csak úgy, ha azt az ellenzék is támogatja.

A belügyminiszter az MSZP-s Molnár Zsolt kérdésére beszélt arról is, hogy a magyar hatóságok kapcsolatban állnak a francia szervekkel a közelgő, nagy tömegeket megmozgató labdarúgó-Európa-bajnokság miatt. Egyelőre nincs jelzés arra, hogy terrortámadás készülne, de Pintér Sándor úgy látja, a párizsi és brüsszeli események után fel kell készülni erre az eshetőségre is. Csaknem ezzel egyidőben figyelmeztetést adott ki az amerikai külügyminisztérium, ebben arra hívják fel az amerikai állampolgárok figyelmét, hogy nyáron Európa-szerte számítani lehet terrortámadásra. Két európai rendezvényt ki is emeltek a terroristák potenciális célpontjaként: a katolikus egyház ifjúsági világtalálkozóját július végén Lengyelországban és a június 10-én kezdődő, egy hónapig tartó labdarúgó-Európa-bajnokságot Franciaországban.

– Nem látom akkora veszélynek ezt a kérdést – erről pedig már a Honvédkórházban ápolt sérült pesmerga (kurd) harcosok ügye miatt beszélt a miniszter. Harangozó Tamás (MSZP) felvetette, vajon nem jelent-e fokozott kockázatot, hogy az Iszlám Állam ellen harcoló katonákkal kapcsolatban még azt is pontosan megmondták, hogy a kórház melyik részében kezelik őket. Pintér megemlítette, hogy a genfi egyezmény alapján akkor is el kell látni egy sebesült katonát, ha az ellenség fogja el őt, így nem látja a fokozott biztonsági kockázatot.

Mindkét bizottságban előkerült Soros György neve is, illetve a Miniszterelnökséget vezető Lázár Jánosnak az a korábbi kijelentése, miszerint titkosszolgálati jelentések bizonyítják Soros magyarországi befolyását. Ezzel kapcsolatban Pintér Sándor úgy fogalmazott: Magyarországon demokrácia van, és nincs egyetlen olyan ember sem, akivel szemben a törvényi feltételek betartásával ne lehetne titkos eszközöket alkalmazni. „Akár velem szemben is” – mutatott magára a miniszter. Beszélt arról is, hogy javult a nyomozások eredményessége, és a következő három évben kilenc új börtönt építenek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.