Preparált papucsban csempészték be a rokonok a mobiltelefont

Íj fogkeféből, zuhanyrózsa konzervesdobozból.

Velkei Tamás
2016. 06. 02. 8:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindennap ellenőrizzük a zárkákat, motozzuk a fogvatartottakat napközben, valamint családi vagy ügyvédi látogatás után – mondja Szemendri Attila biztonsági osztályvezető-helyettes a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Nagy Ignác utcai börtönének első emeletén, miközben az ott kiállított tárgyakat nézegetjük. Ennek ellenére többféleképpen kerülhetnek tiltott tárgyak a büntetés-végrehajtási intézetek falai közé. Az egyik esetben az őrizetbe, előzetesbe kerülő vagy ítéletét letölteni érkező személy befogadásakor kerül elő illegális eszköz.

A folyosón elhelyezett vitrinben számos lőfegyver fekszik, de találunk lőszerhüvelyekből „szőtt” súlyos nadrágszíjat, hatalmas bozótvágó kést (machete) és más szúrófegyvereket is.

A másik útja tiltott tárgy birtoklásának, ha az elítélt a zárkában maga állít elő ilyet olyasmiből, amihez hozzáfér. Egykor szinte minden rács mögé került személynek megfordulhatott a fejében kötélhágcsót fonni, ma mégis inkább kuriózumnak tűnik a kiállított, lepedőkből font kötél, amit minden bizonnyal szökéshez készítettek. A Nagy Ignác utcai intézetben sokra nem ment volna vele az illető, hiszen a börtönablakok kizárólag a többszörösen védett belső udvarra néznek. Egy fogvatartott egy farúd végeit tekerte be ronggyal, ezzel súlyzózott a zárkában, ám ez ott tilos, kizárólag a tornateremben van engedélyezve. Akadt, aki két fogkeféből, egy eldobható borotvából – na meg némi találékonysággal – miniatűr íjat készített, hozzá nyílvesszőket faragott, amelyek végébe galambtollat illesztett.

Az eszközt vélhetően tiltott kapcsolattartáshoz kívánták felhasználni, a nyílvessző segítségével próbálhattak üzeneteket küldeni egymásnak a rabok. Valaki két hajlított fémhuzalt ragasztott össze csúzlivá, vélhetően az íjkészítőéhez hasonló céllal.

Volt, aki a mindennapos zuhanyozás kényelméről nem tudott lemondani (a rabok nagy része hetente háromszor fürödhet), ezért konzervesdobozt (ami ugyancsak tiltott) sűrűn kilyuggatott, és egy műanyag csővel a csaphoz csatlakoztatva használta tusolásra. A legérdekesebb tárgy talán egy műanyag lámpabura, amelybe egy másik, kisebb tartályt applikáltak – valószínűleg drogfogyasztáshoz. Érdekes készség egy pisztoly alakú öngyújtó, amelyre piciny fűrészt illesztett egy rab. Egy másik elítélt későbbi tervek megvalósításához a műhelyből próbált hatalmas csavarokat felcsempészni a zárkájába – tiltott tárgy birtoklásáért fegyelmi eljárás indult ellene, ahogy minden más esetben is.

Tiltott tárgy a golyós dezodor a benne található alkohol miatt, ahogy a drog is, ami egy kartonlapra ragasztott számos kis „bélyeg” formájában található az elkobzott tárgyak tárolójában. A Nagy Ignác utcai intézményben használnak drogkereső kutyát, amely a „hagyományos” szerek felkutatására alkalmas, évente többször rá is akad tudatmódosító anyagra. Az elítéltek állapotát gyakran ellenőrzik; akadt olyan bv-intézmény, ahol így buktak le a drogfogyasztók.

Szemendri Attila szerint a bv-intézet részéről lényeges a megelőzés, hiszen a szabadulást, a kimaradást, a kedvezményeket befolyásolja, ha valaki a tiltott tárgyak birtoklásával vét az intézeti szabályok ellen. Ezért igyekeznek érdekeltté tenni a fogvatartottat abban, hogy együttműködjön az intézménnyel.

A meg nem engedett tárgyakat rokonok is igyekeznek bejuttatni, leginkább postán feladott csomagban. Az álcázásra a sakktáblától kezdve az olyan könyvekig, amelyek oldalait kimetszették egy darabon, számos eszközzel próbálkoznak. Korábban az intézetekben az egyik legkurrensebb eszköznek a mobiltelefon számított. Hogy hozzájussanak a fogvatartottak, vekni kenyérben, preparált sportcipőben vagy papucsban igyekeztek a hozzátartozóik becsempészni nekik. A fémdetektor azonban jelzi a fémtárgyakat, amiket aztán addig keresnek a bejáratnál, amíg meg nem találják. Így a legtöbb ilyen eszköz már a kapun sem jut túl.

Egy idő után erre a fogvatartottak rokonai is rájöttek, ezért borotvahabos flakonban igyekeztek a tiltott tárgyakat bejuttatni oly módon, hogy a kifújt hab helyére rejtett tárgyakat PUR-habbal rögzítették. A henger alakú doboz fémből készült, így az eszköz egészen addig jó hordozó volt, míg az első ilyenről ki nem derült, mire használják valójában. Azóta ezzel is hiába próbálkoznak a családtagok. Ugyanerre a sorsa jutott a fémből készült majonézestubus. Egyébként a gyanús tárgyakat a fogvatartottak jelenlétében világítják át, majd előttük nyitják fel.

Tavaly augusztustól a bv biztosít hagyományos, egyszerű funkciókra alkalmas mobilkészüléket a fogvatartottaknak, amelyet a szabad felhasználású letéti pénzükből, illetve munkabérükből tölthetnek fel. Az intézkedésnek egyéb hozadéka is van, hiszen amellett, hogy a lassú levelezést vagy a havi egy látogatást kiegészíthetik a heti többszöri telefonálással, a készülékek ellenőrizhetők. A bv arra törekszik, hogy az alapvető igényeket kielégítse, a fogvatartottak pedig ne azon morfondírozzanak, miként szerezzenek be más csatornákon keresztül tiltott tárgyakat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.