Rendőrök, biztonságiak és tiltakozók a Városligetben

A reggeli küzdelem után a Ligetvédők a kordonon túlra szorultak. Rendőrök tartózkodnak a helyszínen.

MNO
2016. 06. 27. 15:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint megírtuk, körbekordonozták a Közlekedési Múzeumot vasárnap éjjel, a kordont védő biztonsági emberek farkasszemet néztek a Városligetben tervezett beruházás ellen tiltakozókkal. Az Index helyszínről származó információi szerint hétfő kora reggel 30-40 kigyúrt biztonsági ember és nagyjából húsz tiltakozó volt. A 444 pedig arról írt, hogy éjszaka lökdösődés volt a Ligetvédők és a biztonsági emberek között. Utóbbiak egyébként nem nevezték meg sem magukat, sem azt, hogy milyen cégnél dolgoznak.

A Ligetvédők később úgy akarták megakadályozni a Közlekedési Múzeumnál a bontási és fakivágási munkálatok megindítását, hogy felmásztak a nagy munkagépekre – közölte Csák Gergely, a Ligetvédők kommunikációs munkatársa a Hvg.hu-val. A hajnalban a helyszínre kitelepített biztonságiak ennek nem örültek: lökdösődtek, kiabáltak az aktivistákkal. A tiltakozók és a biztonságiak mellett jelenleg is rendőrök tartózkodnak a helyszínen.

A Nol.hu közlése szerint kórházban végződött a ligetvédők akciója. Egy kisebb aktivistacsoport ugyanis a Dózsa György úti irodaház előtt próbált graffitiket festeni az irodaház előtti járdára. Éppen az első „Például itt is állhatna egy fa” feliratot kezdték festeni, amikor a ház biztonsági őre közbelépett. Az őr hátulról karjánál fogva elrántotta az aktivistanőt, és kicsavarta kezéből a festéket, majd eltépte a felirat sablonját is. A Ligetvédők kihívták a rendőrséget, ám a járőrök az aktivisták személyi igazolványát gyűjtötték be, az őrrel nem foglalkoztak. Azt állították, hogy bűncselekményt követtek el, mert a Dózsa György úti irodaház előtti járdarész magánterület – olvasható a cikkben.

Sebestyén Esztert, a Ligetvédő mozgalom társalapítóját előállították, majd – mint a festékszóró kezelőjét – rabosították is. Az aktivistanőt határozott rendőri intézkedéssel tuszkolták a járőrkocsiba, ám közben – mint később, a kórházi röntgenen kiderült – letörött egy darab a vállcsontjából – írják, hozzátéve: a Városliget Zrt. azt közölte, hogy nincs tudomásuk az éjszaka lezajlott incidensről.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szerint nem keletkezett sem csontsérülése, sem törése a vasárnap éjjel, a Dózsa György úton előállított aktivistának – számolt be az MTI hétfő este. Közölték továbbá, hogy felmerült a bűncselekmény gyanúja, ezért a rendőrök S. Esztert elfogták és előállították. Mivel ellenállt az intézkedésnek, így vele szemben – mint fogalmaztak –, a szükséges mértékben testi kényszert alkalmaztak. Mivel ez után csuklójában és jobb vállában fájdalmat érzett, a mentők orvosi vizsgálatra elvitték, de a vizsgálatok nem mutattak ki csontsérülést, illetve törést. S. Eszter panasszal nem el, és úgy nyilatkozott, hogy előállítása alatt sérülése nem keletkezett.

Az aktivista ellen rongálás megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás indult, amelyben kihallgatták.

A Városliget Zrt. hétfőn hajnalban közleményt adott ki, amely szerint a munkaterületet biztonsági okokból elkerítették, tekintettel arra, hogy a helyszín az épület megbontása közben élet- és balesetveszélyes – írja az MTI. A zrt. kiemelte, hogy a bontás során egyetlen fát sem szükséges kivágni, a később kezdődő építkezés miatt érintett fákat pedig a Városligeten belül átültetik. A társaság közölte: a Liget Budapest Projekt keretében a múzeum kívül-belül megújul.

Mint írják, egyfelől az eddiginél kétszer nagyobb kiállítótér jön létre, ami által egy 21. századi követelményeknek megfelelő, interaktív, digitális technológiával a közlekedés múltját és jövőjét bemutató új Közlekedési Múzeum jöhet létre. Több műtárgy még szállításra vár a raktárba, ezek biztonságos és szakszerű kiemeléséhez esetenként az épület szerkezetét, födémrendszerét is meg kell bontani. Az épületet az alapításkori (1899) állapota alapján állítják helyre, ugyanakkor az épületen belül kortárs, 21. századi belsőépítészeti megoldásokkal új kiállítás-, kilátó és közösségi tér jön létre.

A Közlekedési Múzeum új épülete az eddiginél kisebb helyet foglal el a Városligetben, a bővítés a föld alatt történik, az eddigi 20 méter széles aszfaltozott parkoló helyén pedig zöldfelületet hoznak létre – olvasható a közleményben.

A Párbeszéd Magyarországért ellenzi a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum helyén tervezett építkezést, és továbbra is tiltakozik az egész Liget-beruházás ellen – mondta el a nap folyamán később Szabó Rebeka, a párt szakpolitikusa, Zugló alpolgármestere a múzeum előtt tartott sajtótájékoztatóján.

A múzeum köré hétfőre virradóra vont kordonnal és az elkerítés ellen tiltakozó civilekkel kapcsolatban azt mondta: a kialakult helyzet jól mutatja, hogy a Városliget Zrt. és ezáltal a kormány hogyan képzeli el a beruházásról szóló egyeztetést. „Náluk az az egyeztetés, hogy kigyúrt, fekete pólós embereket küldenek, hogy az éj leple alatt engedély bemutatása nélkül lekerítsenek egy közterületet, és a tiltakozókkal szemben a hatalom erejével lépjenek fel” – fogalmazott.

Hozzátette: a múzeum lebontása után építkezés kezdődik, több szinten, több ezer négyzetméternyi kiállítótér és mélygarázs lesz a föld alatt, ez a „hatalmas gödör” pedig befolyásolja a talajvízviszonyokat, ártalmas lehet a környező házakra nézve, és kiszáríthatja a szomszédos zöldterületeket.

Szerinte hibás a városligeti fakataszter, így hiába állítja a Városliget Zrt., hogy a bontás miatt nem szükséges fákat kivágni, illetve hogy a veszélyeztetett fákat átültetik, könnyű lesz majd „elcsalni”, hogy valójában hány fát is kell kivágni az építkezés miatt. Valószínűleg sokkal több fa fog áldozatául esni ennek a „gigantomán építkezésnek”, mint amit most állítanak – vélekedett.

A Városliget Zrt. később közölte: jogszerű volt a kordonozás, mert az építési terület a munkák idejére nem közterület. Mint írták, a biztonsági emberekre pedig azért volt szükség, mert „az agresszív tiltakozók éjjel is megpróbálták a kordont áttörni”, ilyenkor pedig az építési terület védelmét a bontást végző cég csak biztonsági cég bevonásával tudja biztosítani. A biztonsági cég jogszerűen lépett és lép fel, intézkedésüket a helyszínen a rendőrség is támogatta – jegyezték meg.

A kordonozás azért éjszaka történt, mert közlekedési közterületeken zajló beruházásoknál bevett gyakorlat, hogy a munkaterületeket ilyenkor jelölik ki, nappal a városligeti parkoló is tele van autókkal, így nem lehetne körbezárni – fűzték hozzá. Egyébként úgy vélik, érthetetlen a tiltakozás, mivel a múzeum a helyreállított történelmi épület alatt a föld alatti kiállítóterekkel bővül, hogy a Városligetben a lehető legkevesebb helyet foglalja az új múzeum, és így tudják bővíteni a zöldfelületeket.

Ismét kigyúrt kopaszok „rendeztek le” egy vitás helyzetet Budapesten, ezúttal a Közlekedési Múzeumot kordonozták el a Liget -projekt ellen tiltakozók elől. Engedélyt egyik kopasz sem tudott felmutatni, így maradt az agresszió, a lökdösődés és a tiltakozók fenyegetése – írja közleményében a Demokratikus Koalíció (DK).

Nem ez az első eset, hogy kopasz verőlegények jelennek meg a semmiből a Fidesz hatalmi érdekei védelmében. Láthattuk, ahogy Kubatov Gábor Fidesz-pártigazgató Üllői úti biztonsági őrei erőszakkal akadályoztak meg egy ellenzéki népszavazási kezdeményezést. Ugyanazokat az arcokat láthattuk akkor is, amikor két taxitársaság háborújában kopaszok küldték el az egyik cég taxisait az Erzsébet térről – írják. Hozzátették: a Kubatov-kopaszok eddigi fellépései megmutatták, hogy Orbán mit is gondol a jogállamiságról és a demokráciáról: aki szembemegy a Fidesz érdekeivel, annak kigyúrt verőlegényekkel kell szembenéznie. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.