Rengeteg magyar hisz az összeesküvésekben

Mégis ki irányítja ezt az országot – kérdezték a magyaroktól.

MNO
2016. 06. 20. 19:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezer embert kérdeztek meg telefonon június 10. és 15. között, hogy kiderítsék, mennyire hisz a felnőtt magyar lakosság az összeesküvés-elméletekben. A Publicus felmérése szerint:

De sokan vélik úgy, hogy Soros vagy az oroszok keze lehet a dologban. Ami Sorost illeti, elég sokan gondolják úgy, nem csak kormányzati propaganda, hogy az idős milliárdos meg akarja buktatni Orbánékat.

Az egyik kérdés azt részletezte, hogy ki is irányítja az országot, ha a megkérdezett úgy véli, nem a kormány:

az emberek 16 százaléka úgy vélte, Orbán Viktor egymagában teszi ezt, és ami még meglepőbb, hogy ezzel nemcsak az MSZP-sek 35 százaléka, de a fideszesek egytizede is egyetért!

Az összes megkérdezett 13 és 11 százaléka szerint egyébként nemzetközi, illetve hazai pénzügyi körök uralkodnak, az EU 6 százalék, Amerika 4, Putyin 1 százalékot kapott, hasonlóan Soros Györgyhöz és „a zsidókhoz”.

A Fidesz szavazóinál a nemzetközi és hazai pénzügyi körök vezettek a listán (13 és 12 százalék), a Jobbikéinál nagyjából 10-12 százalékot kapott minden eddig említett csoport.

Ráadásul a megkérdezettek kereken fele egyetért azzal, hogy „a magyar választások eredménye általában nem tükrözi a valóságot, és a háttérből irányítók érdekei szerint alakul” – értelemszerűen kevesebb fideszes szerint van ez így (30 százalék), mint MSZP-s (63) vagy jobbikos (59) szerint. Csak a megkérdezettek 19 százalék hitte el, hogy tényleg Soros vezeti a háttérhatalmakat (a fideszeseknél majdnem dupla ekkora arányban volt így), kétharmad szerint ez csak porhintés.

És hogy kik uralják a világot?

A válaszadók kétharmada szerint egy szűk elit (62 százalék).

A menekültválság sokak szerint amerikai érdekcsoportok műve (53 százalék) vagy Sorosé (31 százalék), netán az oroszoké (22 százalék).

Az emberek csaknem egynegyede emellett elhiszi, hogy repülőgépekből szándékosan permetezik az embereket (ez a klasszikus chemtrail).

A válaszadók némileg kritikusok voltak a hírek forrásaival szemben: 78 százalék sajnálkozott, hogy nem tudhatjuk, hogy az összeesküvés-elméletek közül melyik és mennyiben igaz, 69 százalékuk szerint azért valami van bennük, 41 százalék szerint pedig akár igazak, akár nem, még így is reálisabb képet adnak a valóságról, mint a hivatalos kommunikáció.

És hogy kik a legfogékonyabbak az összeesküvés-elméletekre?

Leginkább a Jobbik, legkevésbé az MSZP szavazói – derült ki a kérdőívből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.