Saját szerződését cáfolja az Emmi

Tagadja a tárca, hogy tovább pénzelnék a roma önkormányzatot, ám a megállapodásuk mást mutat.

Horváth Csaba László
2016. 06. 04. 5:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, teljes fejetlenség lett úrrá az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi), mi-után tegnap már saját szerződéseiken sem tudtak kiigazodni a tárca munkatársai. Legalábbis erre utal az a sajtó-helyreigazítási kérelem, amit tegnap küldött lapunknak a Balog Zoltán vezette minisztérium. Ebben ugyanis az Emmi megcáfolná annak a részletfizetési megállapodásnak egyes pontjait, amit maga kötött az Országos Roma Önkormányzattal (ORÖ), és amelynek másolatát közérdekűadat-igénylésünk után lapunknak is elküldött.

Tegnap írtuk meg, hogy a cigány szervezetnek kirívóan méltányos feltételeket kínált a minisztérium. Méghozzá annak az 1,6 milliárd forintnak a visszafizetésére, amit a botrányos Híd a munka világába program szabálytalan pénzköltései miatt követel vissza a kormány az ORÖ-től. A májusban kötött szerződés szerint a roma önkormányzatnak a törlesztés első 11 hónapjában mindössze a teljes tartozás alig több mint 3 százalékát kell megfizetnie, összesen 55 millió forintot, azaz havonta ötmilliót. A tizenkettedik hónapban pedig a fennmaradó több mint másfél milliárd forintot egy összegben kell törlesztenie. De nem ez az egyetlen figyelemre méltó részlet az alku részletei között. Kiderült az is, hogy a megállapodás ötödik pontja alapján „a projekt (Híd a munka világába – a szerk.) további kifizetései a követelés teljes összegének megtérüléséig nem kerülnek felfüggesztésre”. Vagyis azután, hogy a minisztérium megállapította, hogy a programban semmilyen szakmai tevékenység nem folyt, és elállt a támogatási szerződéstől, úgy látszik, tovább fizetne a cigány szervezetnek.

A minisztérium szerint ugyanakkor mindez nem igaz. A részletfizetési megállapodásnak ellentmondva azt írták: az egykori Híd a munka világába felzárkóztatási program kapcsán kötött támogatási szerződés megszűnése okán további kifizetések semmilyen formában nem lesznek. Az ügyben többször kerestük az Emmi sajtóosztályát, ám a tárca munkatársai hónapok óta nem elérhetők. Arról érdeklődtünk volna náluk, hogy ha a felzárkóztatási programban további kifizetések nem lesznek, akkor az ORÖ-vel kötött alkuban miért szerepel az, hogy a projekt további kifizetéseit nem függesztik fel.

Cikkünk nyomán a fideszes Tényi István egyébként az előnytelen szerződés miatt hivatali visszaélés gyanújával tett feljelentést az V. kerületi ügyészségen. A Híd a munka világába program miatt tavaly május elején nyomozást rendelt el a Fővárosi Főügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt. A nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal folytatja ismeretlen személy ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.