Szabálytalanul oszlatott a KDNP

Spaller Endre és Soltész Miklós nem fizette az évi 3600 forintos tagdíjat, de nem őket szankcionálták.

2016. 06. 22. 21:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bíróság szóbeli indoklásában kimondta: teljesen törvénytelenül, szakmailag hanyag módon történt a helyi szervezet föloszlatása. Ha ez a döntés jogerőre emelkedik, az rendkívül érdekes kérdéseket vethet föl. Például hogy szabályosan tartották-e meg a KDNP tavaly márciusi országos választmányi ülését a törvénytelenül föloszlatott XIII. kerületi alapszervezet nélkül? (Egyébként ezen az ülésen választották ismét a párt elnökévé Semjén Zsoltot.)

A KDNP-s belháború előzménye, hogy 2012 októberében a XIII. kerületi szervezet megszüntette Soltész Miklós szociális államtitkár és Spaller Endre országgyűlési képviselő párttagságát, mivel az érintettek – többszöri szóbeli és írásbeli kérés ellenére – nem fizették be tagdíjukat, ami fejenként évi 3600 forint. A párt helyi elnöke, a lapunkban is rendszeresen publikáló Simor Miklós ügyvéd akkor azt mondta: elfogadhatatlan, hogy két, az országos átlagnál sokkal jobban kereső tagtársuk nem teljesíti „az öregségi nyugdíjasokra szabott csekély fizetési kötelezettséget”. A KDNP alapszabálya rögzíti: törléssel szűnik meg annak a tagnak a tagsági viszonya, aki tagdíjat egy évig nem fizet, és tagdíjhátralékát írásbeli felszólítás ellenére sem egyenlíti ki. Ennek ellenére Rubovszky György, a párt ügyésze az eset után a KDNP elleni támadásról beszélt, és azt közölte, senkit sem zártak ki a pártból. Mivel a helyi szervezet döntésén jogi fogást nem találtak, és a választások előtt már nem akartak belháborút, ezért csak a 2014-es önkormányzati választás után oszlatták föl a XIII. kerületi alapszervezetet. Soltész és Spaller kizárása mellett arra hivatkoztak, hogy az angyalföldi KDNP nyíltan szövetségellenes, a párt érdekeit sértő politikát folytatott. Simorék – javaslataik semmibevétele miatt – valóban nem támogatták a Fidesszel való közös jelöltállítást, ám ezt szabályszerűen tették, hiszen a párt alapszabálya kimondja, a helyi alapszervezet dönt a helyi szövetségi politikáról.

Simor az ítélet tényét megerősítette, ám azt egyelőre nem kívánta kommentálni. Kerestük Rubovszkyt is, ám nem értük utol.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.