Száműzött betűk az új magyar rendszámokon

Úgy tűnik, az N betűt nem az O követi.

MNO
2016. 06. 21. 11:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan év végén érkezik az új betűs rendszám, de az O nem jöhet szóba, egyből a P betűre ugrunk.

Az O betűt azért hagyják ki, mert könnyen összetéveszthető a Q-val vagy a nullával – írja a Vezess.hu a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalára (KEK KH) hivatkozva.

A cikk megjegyzi: az N betű jóval gyorsabban kifut a közvetlenül előtte használt M és L betűnél, aminek egyszerű a magyarázata: az új autók értékesítése és a használtak behozatala is évről évre határozottan emelkedik.

Azonban nincs minden veszve, ha valakinek nem tetszik egy kombináció, 112 450 forintért választhat sajátot a még ki nem adott 3 betű és 3 szám milliónyi variációjából – olvasható a cikkben. Ennél jóval drágábban, vagyis négyszer ennyiért (435 000 forintért) pedig igazán egyedi, 4 vagy 5 betűből és 2 vagy 1 számból álló rendszámot vehetünk.

Noha Európában a területalapú rendszám a legelterjedtebb megoldás, a KEK KH nem tud arról, hogy napirenden lenne a kérdés. A jelenlegi rendszámrendszer várhatóan 2030 körül fut ki, akkor fogynak el a betűk, a váltás ennek környékén várható – jegyzi meg a Vezess.hu.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.