Teherautónyi magyar kincs került Stájerországba

Évtizedeken át „gyűjtögetett” egyházi műtárgyait egy osztrák kolostorra hagyta a kollaboráns pap.

Velkei Tamás
2016. 06. 03. 12:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt éve történt, hogy egy nap teherautó állt meg a váci püspökség kanonoki háza előtt, ahonnan – néhányak halvány emlékei szerint – amilyen gyorsan lehetett, távozott is a jármű, rakterében megannyi műkinccsel. A műtárgygyűjteményt bizonyos Ákos Géza gründolta, az ő hagyatéka volt a kollekció, amelyet szobáiban őrzött évtizedeken át. – Amikor felmentem Ákos Géza lakására, nem akartam hinni a szememnek: a szobák teljesen ki voltak ürítve, noha magam többször is jártam előzőleg Géza atya otthonában, nagyon büszke volt ugyanis gyűjteményére – emlékszik vissza Beer Miklós váci püspök.

De ki is volt Ákos Géza? Az 1929-ben született férfi szegénysorból származott, 1952-ben szentelték pappá, majd amikor nem lett belőle teológiatanár, pártvonalon kezdett helyezkedni, így lett Ákosból békepap, ahogy az Ungváry Krisztián Rés vagy erős bástya című munkájából kiderül. A papot ismerő, névtelenséget kérő egyházi forrásunk úgy emlékszik: a klerikus egész életében „sérelmekkel volt tele”, vélhetően úgy érezte, nem azt a karriert futotta be, amelyről álmodozott, vagy amelyről úgy gondolta, képességei alapján járt volna neki.

Történetünk szempontjából is az a leglényegesebb, hogy a rendszerváltozás előtt milyen szerepet töltött be. Dicstelent, hiszen Ákos a legvadabb kommunista időkben vált békepappá. Informátorunk szerint az egyházmegyében mindenki tudta róla, hogy ügynök, magas beosztású kollaboráns. A kommunizmus évtizedei alatt a püspökök állandó kísérője volt azok vatikáni útjai alkalmával. Ezekről természetesen jelentett.

Az általa összegyűjtött műkincsek története is fordulatokban gazdag. Amikor a második világháború során a szovjet erők folyamatosan nyomultak előre Magyarország területén, a fóti gróf Károlyi László édesapja úgy döntött: megmenti a család ősi kincseit, ezért 1945 és ’49 között az idősebb gróf több budapesti múzeumba menekítette a családi ereklyéket. A múzeumoknak megőrzésre átadott műtárgyakról pontos lista készült. (A Szépművészeti Múzeumból két festmény már visszakerült a család fóti kastélyába, amit használatra kaptak az államtól. László gróf és felesége azt szeretné, ha helyben létrejönne egy látogatható gyűjtemény, és a műtárgyak örökre Fóton maradnának.)

A család értékeiből került a fóti plébániára is, ezekről azonban csak homályos emlékek maradtak fenn. Károlyi gróf kijuttatta családját külföldre, s mielőtt maga is elhagyta volna az országot, Schaub Zoltán atyára bízott néhány családi kincset. A plébánosra azonban később rászálltak a kommunisták, az egyházférfinak Ákos Géza ajánlotta fel, hogy közbenjár az érdekében. Ennek azonban súlyos ára volt: át kellett adnia a Károlyiak értékeit a békepapnak, aki már akkor rajongott a műtárgyakért. Ákos Géza évtizedeken át járta a plébániákat azon az alapon, hogy működésüket ellenőrzi. Útjai során – forrásaink szerint – rengeteg műtárgyat magával vitt. A kincseket – amelyek között a váci püspök emlékei alapján voltak bútorok, ötvösmunkák, kelyhek, feszületek, festmények – három teremben tartotta lakásán. Nem is titkolta „magántárlatát”, aki érdeklődött iránta, annak megmutatta. Beer Miklósnak azt ígérte, a teljes kollekciót az egyházmegyei múzeumra hagyja majd. Mégsem így történt.

Hogy hová indult a kanonoki ház elől a bevezetőben említett titokzatos teherautó? Nos, Ákos Géza minden nyáron a stájerországi Admont kolostorában nyaralt Valentiny Gézával (akinek apja, Valentiny Ágoston az 1945 utáni első, ideiglenes nemzeti kormány igazságügy-minisztere volt). Valentiny a második világháború után elhagyta az országot, s előbb Bécsbe került, majd prelátus lett. A magyar emigránsok patrónusa volt, továbbá a salzburgi magyar közösség lelkiatyja.

Ákos Géza 2011 novemberében bekövetkezett halála előtti nyáron is Admontban pihent. Okkal merült fel, hogy talán a kincses kamionnak is a stájerországi kolostor volt a végállomása. Beer Miklós az ugyancsak bencés pannonhalmai apátság főapátjánál, Várszegi Asztriknál érdeklődött, aki úgy tájékoztatta: az admontiak elismerték, kerültek hozzájuk festmények. Ezen a nyomon indultunk el, s kerestük meg az osztrák kolostort.

Megerősítették, valóban rájuk szállt 2011-ben Ákos hagyatéka, ezt az adományozást állításuk szerint Magyarországon teljes mértékben dokumentálták, és Ákos Géza mint adományozó kézjegyével látta el a végrendeletet. Az adományokat külön szállítmány vitte Admontba, a transzportot a kolostor szervezte meg. Az ajándékok részben bútorok, hétköznapi használati eszközök, de vannak köztük kis értékű műtárgyak is – állították. Amint arról Helmuth Neuner, a kolostor üzleti igazgatója tájékoztatta lapunkat, a kivitelkor nem volt szükség e tárgyak bejelentésére, ezért ezt nem is tették meg.

Mindez azért érdekes, mert a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján található, a védetté nyilvánított vagy a kulturális örökség védelméről szóló 2001-es törvény alapján védett kulturális javak a hatóság engedélyével vihetők ki az országból. A védetté nem nyilvánított, de a kérelem benyújtásának időpontjában legalább ötvenéves tárgyak (kulturális javak) a hatóság engedélye alapján, műtárgykísérő igazolással szállíthatók külföldre.

Az adományozott tárgyakat Admontban tárolják jelenleg is, és mint Neuner rámutatott, a jövőben is igényt tartanak rájuk. Ez utóbbi kijelentés némiképp ellentmond annak az általuk tett megállapításnak, hogy a tárgyak csekély jelentőségűek és értékűek. Egyébként pedig nem is azok. Egy általunk megkérdezett műkincsszakértő a kolostor által küldött képek alapján leszögezte: bár a szakrális tárgyak piaca összeomlott az utóbbi években, a nem egyházi tárgyak jelentős értéket képviselnek. A míves ágy, a szekrény, amelyet Ákos Admontra hagyott, jelentősek, akár több milliót is érhetnek egyenként. A szakértő megállapította: bár a festmények valóban nem annyira értékesek, azért azok között is talált „jobb darabokat”.

Admont – talán cserébe – a váciak kívánságára Ákos magánkönyvtárát visszaadományozta az egyházmegyének. Mivel Admont a könyvekre nem tartott igényt, tiszteletben tartva az elhunyt végakaratát, azok szülőfalujába kerültek vissza. Egy, a Nemzeti Művelődési Intézet honlapján olvasható hír szerint Ákos Géza könyveit a falu polgármesterére, Edelman Györgyre hagyta, aki a településnek ajándékozta őket. Azóta a helyi könyvtárból – amely a békepap nevét viseli – kölcsönözhetők ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.