Tiltakoznak a migránsok Békéscsabán

Lepedőkre írt feliratokkal követeli szabadon bocsátását mintegy hetven menedékkérő.

MNO
2016. 06. 06. 12:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint a Police.hu oldalon írják, a menekültek sérelmezik a megítélésük szerint lassú ügyintézést, illetve azt, hogy óvadék ellenében nem kerülhetnek szabadlábra.

A hatóságok képviselői – ismét – felvilágosították az illegális bevándorlókat a Magyarországon hatályos jogszabályokról, ennek ellenére a többségében magát pakisztáninak mondó férfiak közül mintegy harmincan leültek az intézmény udvarán, ahol kora délután óta lepedőkre írt feliratokkal szabadon bocsátásukat követelik. A Möbekben 165 menedékkérő tartózkodik.

A közleményben a rendőrség közölte, hogy a zárt központban rend van, az őrizetesek tiltakozása Békéscsaba közbiztonságát nem befolyásolja, a rendőrség az intézményben és a városban fenntartja a rendet.

Fizikai atrocitás nem történt, senki nem sérült meg a migránsok tiltakozásakor a békéscsabai Möbekben – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója hétfő délután az MTI-nek.

Bakondi György elmondta: az ügyintézés átlagosan 30-34 nap, ennél gyorsabban ez nem megy. Pedig a migránsok ezért tiltakoznak. A magyar jogszabályok szerint arra sincs mód, hogy szabadon bocsáthassák az őrzött migránsokat (amit ők szintén szeretnének) – fejtette ki, hozzátéve: a kormány sem hazai, sem külföldi zsarolásnak nem enged.

A belbiztonsági főtanácsadó felidézte: az országban három őrzött befogadóközpont működik: az egyik Békéscsabán, a másik Nyírbátorban, a harmadik Kiskunhalason. A múlt héten Kiskunhalason tiltakoztak csoportokba verődve a migránsok több napon keresztül. Itt fizikai erőszak is történt: kedden az egyik afgán migráns egy másik társa füléből kiharapott egy darabot.

Bakondi György azt mondta: Békéscsabán a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, a menekültügyi hivatal és a rendőrök próbálják visszaállítani a rendet. Az ott lévő erők fenntartják a rendet és a közbiztonságot Békéscsabán – hangsúlyozta a főtanácsadó.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.