Tóbiás József már a jövőre készül

Szinte biztosra veszi Tóbiás köre, hogy a regnáló elnök megtarthatja posztját. Ám mások még nem látják lefutottnak a versenyt.

Katona Mariann
2016. 06. 21. 8:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jövőre vonatkozó kész stratégiával készül az MSZP szombati tisztújító kongresszusára Tóbiás József, a szocialisták regnáló elnöke – tudta meg a Magyar Nemzet. Információink szerint az elmúlt napokban lezajlott, a kongresszuson az új vezetést megválasztó küldöttek számára szervezett úgynevezett regionális küldöttértekezletek tapasztalatai alapján bízik saját újrázásában. Tóbiás támogatói szerint ugyanis egyértelművé vált, hogy a médiában erős kritikus pártelit és a jelen lévő tagok elképzelései korántsem egyeznek, a párt legfőbb döntéshozó fóruma pedig a pártelnök által képviselt, a társadalmi koalícióra épülő stratégiát fogja megszavazni.

Lapunk úgy tudja, Tóbiás folytatni kívánja a pártban elkezdett építkezést, és még a korábbinál is erősebb baloldali akciókkal, üzenetekkel építené az MSZP karakterét, megszólítva a társadalmi baloldalt. Az inkább középre húzó, független és polgári értékrendűek megszólítása pedig a választmányi elnöki posztért újrainduló Botka László feladata lenne. Tóbiás József és támogatói szerint az lenne a hosszú távú cél, hogy az emberek 2018-ban ne csak azért szavazzanak a pártra, mert azt MSZP-nek hívják, hanem azért, mert olyan alternatívát mutat fel a kormánnyal szemben és olyan helyben beágyazott jelöltjei vannak, ami pártállástól függetlenül elfogadható a helyben élőknek.

A Magyar Nemzetnek több forrás ugyanakkor arról beszélt, hogy azokon a küldöttértekezleteken, amelyek alapján Tóbiás köre most a sikerben bízik, igen gyér volt az érdeklődés. Többen is azt mondták, hogy a küldöttek jelentős része nem is volt ott. Ennek az lehetett az oka, hogy az elnökjelöltek programjait egyszer már végighallgatták, amikor a négy pályázó az 1500 párttag aláírásának megszerzése érdekében végigjárta az országot.

Szocialista informátoraink szerint hiába van már csak néhány nap hátra, egyelőre nem lehet megmondani, végül ki szerzi meg a többséget. Habár az elmúlt hetekben sokan biztosra vették, hogy Tóbiás Józseffel szemben akkora az elégedetlenség, hogy búcsúznia kell, a küldöttek között valóban vannak támogatói. Viszont az is igaz, hogy sokan változást akarnak. Forrásaink között abban alapvetően jelentős az egyetértés, hogy az igazi párharc Tóbiás József és Molnár Gyula között várható.

Ismét felmerült közben az a lehetőség, hogy a két politikus „kiegyezzen”. Ez azt jelentené, hogy Molnár Gyula bejelentkezik az elnökhelyettesi posztért, így pedig gyakorlatilag elengedi az elnöki ambícióit. Információink szerint azonban egy ilyen megállapodásnak nincs valós esélye.

A Magyar Nemzet már beszámolt arról is, hogy Molnár Gyula múlt vasárnapra egy sajátos kezdeményezés keretében kötetlen beszélgetésre hívta a kongresszusi küldötteket, úgy tudjuk, nagyjából negyvenen el is mentek közülük. A Facebook-oldalára feltett videóból kiderült az is, hogy vezető politikusok is tiszteletüket tették. Ott volt például Hiller István, aki forrásaink szerint nagy esélyekkel indul Botka Lászlóval szemben a választmányi elnöki posztért, de elment Tóth Bertalan is, aki az elnökhelyettesi pozíciót pályázta meg, vagy a még mindig jelentős hátországgal bíró Mesterházy Attila, a párt korábbi elnöke.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.