Továbbra sem kér másokból az LMP

Újra kimondatnák a párt kongresszusával, hogy önállóan készülnek a 2018-as választásra.

Katona Mariann
2016. 06. 15. 3:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy látszik, megelégelte az LMP, hogy Schiffer András társelnök-frakcióvezető távozása után ismét felvetődött a kérdés: összefognak-e a 2018-as választáson valakivel, vagy éppen kibékülnek-e a viharos pártszakadást okozó egykori LMP-s, jelenleg a Párbeszéd Magyarországért formációját erősítő politikusokkal? A Magyar Nemzet információi szerint az LMP több vezető személyisége is a legfőbb döntéshozó fórumukkal, a július 16–17-én esedékes kongresszussal mondatná ki, hogy önállók akarnak maradni a jövőben is.

A lapunk birtokába került határozati javaslat szövege alapján megerősítenék a 2012 végén elfogadott, a szövetségi politikát elutasító határozatukat, és kijelentenék: „a Lehet Más a Politika a 2018-as országgyűlési választásokon önállóan állít országos listát és indít egyéni képviselőjelölteket az összes oevk-ban” (országos egyéni választókerület). Az indítványt Szél Bernadett társelnök mellett a Schiffer András távozása miatt megüresedett posztra esélyes Hadházy Ákos, illetve Ungár Péter önkormányzati képviselő és Keresztes László Lóránt elnökségi tag jegyzi.

Szél Bernadett a Magyar Nemzet megkeresésére megerősítette információnkat, és arra emlékeztetett, Schiffer András távozása után már jelezték, hogy van, ami változatlan marad. Ez pedig a szövetségi politika. Ungár Péter lapunk kérdésére azt is hozzátette, demonstrálni akarták, hogy az önállóságpártiság nem csupán Schiffer András politikája, hanem az LMP többségének álláspontja. Ráadásul miután a baloldalon ismét „elindult a régi mantra”, már a legelején tisztázni akarják, hogy az LMP ebből kimarad. Ungár Péter arra számít, hogy a kongresszus nagy többséggel, elképzelhető, hogy egyhangúlag fogadja majd el a javaslatukat.

Emlékezetes, az LMP legutóbb 2012-ben mondta ki teljes önállóságát, amikor az újonnan színre lépő Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök szerette volna a 2014-es választásokra a pártot is bevonni a baloldali összeborulásba. Schiffer András képviselte leginkább az önállóságpárti politikát, majd a kongresszusuk „peremfeltételként” mondta ki, hogy az LMP a 2014-es országgyűlési választáson nem köt választási együttműködést az akkori parlamenti pártokkal, és más szervezetekkel is ezen az alapon tárgyal. Azt is hangsúlyozták, hogy nem tekinthetnek stratégiai szövetségesnek olyan szereplőt, „amelynek finanszírozási háttere az elmúlt húsz év párt-oligarcha csoportjaihoz, környezetpusztító, erőszakos vagy szélsőségesen kizsákmányoló gazdasági tevékenységekhez, illetve a globális kapitalizmus jelenlegi irányának vagy Magyarország kiszolgáltatottságának fenntartásában érdekelt külföldi érdekcsoportokhoz vezet”. A határozott álláspont akkor frakciószakadáshoz vezetett, a párt több ismert politikusa – Szabó Tímea, Karácsony Gergely és Jávor Benedek – kilépett az LMP-ből a parlamenti mandátumát megtartva, és megalapítva a Párbeszéd Magyarországért pártot, csatlakozott Bajnai Gordonékhoz.

Nemrég viszont Róna Péter, az LMP programírásában is segédkező közgazdász beszélt arról, hogy meg kellene hallgatniuk a PM-eseket, és jó szándékkal kellene hozzájuk viszonyulni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.