Trianon-ellenes felvonulást tartottak szélsőjobbosok

Toroczkai László szerint Magyarországon is üldözik a trianoni igazságtalanság ellen harcolókat.

MTI
2016. 06. 05. 8:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendezvény kezdetén Toroczkai László, a HVIM alapítója, a Jobbik alelnöke néhány száz ember előtt arról beszélt, hogy a környező országok mellett Magyarországon is üldözik a trianoni igazságtalanság ellen harcolókat. Ezt mutatja szerinte, hogy a román hatóságok a közelmúltban börtönbe vetették a HVIM két székelyföldi vezetőjét, akiket életfogytig tartó börtönbüntetéssel fenyegetnek.

Toroczkai László az esettel kapcsolatban a magyar kormány és társadalom bajtársi kiállását is hiányolta a „Bukarestből irányított állami terrorral” szemben. Egyetlen magyar embertől sem várható el a mérhetetlenül igazságtalan trianoni diktátum elfogadása – fejtette ki, majd hozzátette, a Jobbik alelnökeként szerzett nagyobb politikai hatalmát arra használja majd, hogy még intenzívebben fellépjen az igazságtalanság ellen. A jobbikos politikus felszólalását „Vesszen Trianon!” felkiáltással zárta.

Volner János, a Jobbik alelnöke olyan radikálisokként jellemezte közösségük tagjait, akiknek a hétköznapokban is meg kell mutatniuk, bármit megtesznek országuk boldogsága érdekében.

Fülöp Erik, Tiszavasvári polgármestere, a Jobbik alelnöke beszédében a HVIM tagjait arra kérte, hogy a jövőben is ugyanilyen elánnal küzdjenek igazukért, „ha kell szavakkal, ha kell az utcán”.

Zagyva György Gyula, a HVIM társelnöke a román nagykövetség Thököly úti épülete előtt azt mondta, Románia az autonómiatörekvést támogatók megfélemlítésére olyan jogsértéseket követ el magyar nemzetiségűekkel szemben, amelyek az 1989 előtti, Ceausescu-féle rendszerre emlékeztetnek. Kiemelte, szervezetük a jövőben ereje nagy részét arra fordítja majd, hogy felhívja a figyelmet a román kormány jogsértéseire, amelyekre szintén példaként említette két társuk bebörtönzését. Zagyva György Gyula beszéde végén arra kérte a felvonulás részvevőit, hogy egy percre üljenek le a nagykövetség elé, ezzel is kifejezve, nem tudják őket eltántorítani céljaiktól.

A HVIM felvonulását egy irredenta dalokat játszó kisteherautó vezette fel, ezt követően pedig egy Igazságot Magyarországnak feliratú molinót feszítettek ki. A részvevők a vonulás alatt „Vesszen Trianon!” és „Székelyföld nem Románia” rigmusokat skandáltak. Nagy részük fekete pólót viselve, egy kisebb csoportjuk pedig katonai mintázatú ruhában járta végig a demonstráció helyszíneit. A tömegben nemzeti és árpádsávos zászlók is feltűntek a HVIM lobogói mellett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.