Úgy tűnik, nem lesz gigaárvíz a Dunán

A németországi esőzések a 2013-as dunai árvíz előzményeit idézik, de azért jelentős a különbség.

MTI
2016. 06. 03. 13:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felidézték: a 2013. május 30. és június 3. közötti négy napon a Duna bajor és osztrák területein területi átlagban is igen nagy mennyiségű csapadék hullott. A Felső-Duna, az Inn és a Traun-Enns vízgyűjtőin területi átlagban 100 millimétert meghaladó mennyiségű csapadék hullott. Június 3. után fokozatosan csökkent a csapadék: az említett vízgyűjtő területeken június 8-áig már nem volt számottevő eső. Június 9–12. között aztán ismét jelentős, de az árhullámot okozónál jelentősen kevesebb csapadék hullott.

Az OVF kiemelte: most sokkal kevesebb csapadék esett az említett vízgyűjtőn, mint 2013-ban. Passaunál például szerda este a három évvel ezelőttinél mintegy 5 méterrel alacsonyabb vízállással tetőzött a Duna.

A magyar szakaszon már megkezdődött a tetőzés. A folyó Nagybajcsnál csütörtök este 9 órakor 483 centiméteres vízállással, kevéssel az első fok szintje felett tetőzött. A tetőzés pénteken várható 470 centiméter körüli vízállással Budapestnél, ahol a dunai alsó rakpart 645 centiméternél van; a legfrissebb előrejelzések szerint nem várható az árvízvédelmi készültségi szint meghaladása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.