Új fogalom születik: metróbeújítás

Meglehet, egy métert sem ment Pesten az M3-as vonalára az orosz szervizből „visszatért” első szerelvény.

2016. 06. 04. 12:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Van egy fejszém. Kicsorbul a feje, ezért azt lecserélem. Kisvártatva a nyeléből szálkák kezdenek a tenyerembe állni, ezért azt is lecserélem. Új a fejszém, vagy a régi még, csak megjavítva? – nagyjából így fordítható le az M3-as metró felújítási dilemmája.

A Népszabadság csütörtöki írásában megszólalt, névtelenséget kérő szakértő ekképp foglalta össze szakmai meglátásait:

„Valójában ezen minden új.”

Az illető egyike volt azoknak, akik elsőként vizslathatták át a papíron kívül-belül felújított, Budapestre érkezett szerelvényeket. Azt már korábban is beszélték, hogy nem a kiküldött metrókat kapja vissza a BKV, hanem 2009 óta raktáron álló, új vagonok jönnek a Metrowagonmashtól. A lap gyanúját a Metróért Egyesület is csak erősítette azzal, hogy „a megadott idő alatt – a tendert 2014-ben írták ki – a Budapestről kiküldött roncsokat lehetetlenség felújítani, ám raktári példányok BKV-készre pofozása elérhető”.

A csütörtöki nap folyamán aztán nagyot fordult a világ, a Metróért Egyesület megtekintette a Pestre érkezett prototípust, és minapi gyanakvását félretéve közzétette újabb szakvéleményét:

„A támasztott elvárásokat a metrószerelvény teljesíti, több esetben az elvárt minimumnál több funkciót, illetve szolgáltatást is beépített a Metrowagonmash. A szerelvényeken szinte teljes körűen megszüntetésre kerültek az eredeti kocsikon alkalmazott, tűzveszélyt okozó szerkezeti elemek. ( ) A felújítás során nagyon sok rész cserére került azok avultsága, illetve elhasználódása miatt, ebben érintett volt a szerelvény külső burkolata, utastéri elemei is.”

A közlés szerint babakocsisoknak kedvező átalakítások és új gépi szellőzés is van a metrón, összességében pedig

„a megismert jármű jóval magasabb műszaki színvonalat jelent, mint a jelenleg az M3 vonalon közlekedő típusok, ( ) várhatóan több évtizedre megoldódik a 3-as metróvonal járműproblémája”.

Miért a drasztikus változás? – érdeklődtünk Györök Balázsnál, az egyesület alelnökénél a szemle másnapján.

– Pozitívabbak a benyomásaink, mint az előzetes várakozások voltak – egyértelműsíti Györök, akitől azt is tudni akartuk, milyen eredeti alkatrészeket láttak a metróban a csütörtöki látogatáskor. – Az általunk megtekintett prototípusban alárendeltebb dolgok lettek fölhasználva, például légtartályok, tartószerkezeti elemek, de semmiképpen sem a kopó vagy nagyobb igénybevételnek kitett alkatrészek. A hajtásrendszereknek például teljes cseréjét írta elő a megrendelő – magyarázza Györök, hozzátéve, hogy ha a felújított metrókra csak úgy tudott garanciát vállalni a Metrowagonmash, hogy eredetileg megtartani szándékozott alkatrészeket is cserél, akkor számára logikusnak tűnik, hogy nem tartja meg a régieket.

A BKV csütörtök esti közleménye ezzel kapcsolatban úgy fogalmaz, a nyertes pályázó feladata volt, hogy vizsgálja meg a kocsikat, és felelősen döntse el, milyen mértékben cseréli ki a régi alkatrészeket annak érdekében, hogy minimum 20 évig üzemeltethetők legyenek. A cég szerint az oroszok későbbi extra vállalása volt a harmincéves garancia.

Az alvázra vetett pillantás perdöntő lehetne a tekintetben, hogy új (illetve néhány éves, raktári) vagy felújított kocsikat kaptunk-e, de ebbe Györök Balázs nem akart belemenni. Feltételes módban azért hozzáteszi, hogy ha mindenképpen az orosz felet akarták volna befuttatni, a felújítás kiírása jó trükk lett volna. – Ha a Ladámat akarom felújítani, és megkérdezem a Peugeot-t, a BMW-t meg a Lada-gyárat, nyilván a Lada fog értelmes ajánlatot adni, mert ő ért ehhez a típushoz – érzékelteti.

A Metróért Egyesület azzal a kérdéssel sem foglalkozik, hogy a Budapestre érkezett prototípus futott-e korábban Budapesten, de Györöknek azért van egy felemás válasza: – Ez így ebben az állapotában, ezzel az összeszereléssel Budapesten még nem járt, csak be lett vontatva a Kőér utcai kocsiszínbe. A magam részéről nem tartom elképzelhetetlennek, hogy a prototípus egy korábbi formában futott Budapesten. De nem szeretnénk ezt mi eldönteni. Kaptunk egy, az eredeti konstrukcióhoz képest 40-50 évvel korszerűbb járművet – érvel a vezető.

Érdekes módon Tarlós István főpolgármester közben az Origónak érdemben nem cáfolta, hogy a felújítás helyett új metrókocsikat szállított volna az orosz Metrowagonmash.

„Játékból tételezzük fel, hogy valóban újak ezek a kocsik, most akkor a város mikor jár jobban: ha a pénzéért felújítottakat kap, vagy ha teljesen újakat?” (Tarlós István az Origónak)

A gyanút tovább erősíti, hogy – mint erre egyébként a Népszabadság írása is rámutat – azonnal tárgyalás kezdődött a módosításokról a felújítási szerződés megkötése után a főváros és a Metrowagonmash között. A változtatások korántsem apróságokra vonatkoztak: a fékrendszerre, a kerekekre, az alvázra, a motorra és a padlómagasság átállítására is.

Szó sincs arról, hogy a budapesti utazóközönségnek ne járna a biztonságosan használható, szép metró, ám ha valóban bebizonyosodik, hogy metrófelújítás helyett ténylegesen -vásárlás történt, akkor Magyarország hatalmas trükkel került ki egy nyílt uniós tendert, amire lett is volna esélyes nyertes egy így is pályázó észt cég révén. Politikai szempontból persze mindez indokolt is lehet: egy ilyennel egyszer már majdnem befürdött Budapest az Alstommal. A DK mindenesetre így is feljelentést tesz.

A BKV-t is kerestük kérdéseinkkel. Csütörtök esti álláspontjuk szerint a Népszabadság metróügye „valótlanságok sokaságát tartalmazza”, a felújítás pedig annyira profi volt, hogy ezért nem látszik a felújítás. Az új metrókocsikban közlésük szerint csökken a belső zaj, felújítják az ajtóműködtető rendszert, korszerűbbre cserélik a járművek kommunikációs rendszerét, az utastérbe megfigyelő és képrögzítő rendszert helyeznek el, új utastájékoztató rendszert építenek ki, új helyeket alakítanak ki a mozgáskorlátozottak biztonságos utazásához, valamint javítják az utastér levegőjét.

Saját kérdéseink viszont a következőek:

Amint válaszaik megérkeznek, cikkünk frissül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.