Újrakezdik az őssejtpert

Fásy Ádámot, Pákh Imrét és egy sebészt is elítéltek korábban.

Szemán László
2016. 06. 01. 12:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatályon kívül helyezte tegnap az elsőfokú ítéletet az engedély nélküli őssejtkezelések ügyében indult perben a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla, és új eljárás lefolytatására utasította a Fővárosi Törvényszéket. Az ítélőtábla szerint az elsőfokú bíróság nem tárta fel kellő alapossággal a tényállást, és nem tett eleget indoklási kötelezettségének. Így újrakezdik az őssejtpert, amelynek nyolc vádlottja van, őket tavaly első fokon emberi test tiltott felhasználása miatt ítéltek el. Például Fásy Ádám műsorvezetőt 7 millió, Pákh Imre műgyűjtő-üzletembert 10 millió, Seffer István kaposvári sebészt 5 millió forint mellékpénzbüntetésre, valamint 1 év 2 hónap, 3 évre felfüggesztett börtönre ítélték.

A rendőrség 2009 nyarán tette közzé, hogy Seffer István kaposvári magánklinikája és az IRM Magyarország Nemzetközi Biotechnológiai és Őssejtközpont Zrt. szervezésében 2007 óta folytatott illegális őssejtkezeléseket egy amerikai, egy ukrán és két magyar állampolgár, akik halott magzatokból nyerték ki az őssejteket. Egy-egy kezelésért 25 ezer dollárt vagy 5 millió forintot is fizettek az érintettek. A vádirat szerint a környékbeli kórházakból alkalmanként 10-15 ezer forintért terhességmegszakításokból származó szöveteket kaptak. Seffer Istvánon kívül vádlott lett a tulajdonában álló, a vállalkozáshoz szükséges cég, az IRM vezérigazgatója, Sz. Sándor, az ukrán–amerikai Julij Baltajtisz professzor és Natalia Karnikova ukrán biológus is – Fásy Ádám és Pákh Imre mellett, akik a cég alapításában vettek részt. A vádlottak az őssejtkezelések megindításához többször is a helyi Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálathoz (ÁNTSZ) és az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz fordultak engedélyért. A tanács nem, ám a dél-dunántúli ÁNTSZ 2007-ben engedélyt adott, amit még abban az évben vissza is vont. A másodfokú perben derült ki, hogy a vádlottak telefonbeszélgetéseit lehallgatták, és a jegyzőkönyvekből kitűnt, hogy az engedély kiadásáért komoly lobbitevékenység folyt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.