Visszadátumozott szerződések az MNB-alapítványnál?

Szocialista politikus tett feljelentést a PADA ellen közérdekű adattal való visszaélés miatt.

MD
2016. 06. 20. 11:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feljelentést tett sikkasztás, hűtlen kezelés és közérdekű adattal való visszaélés miatt Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezető-helyettese, miután az MNB Pallas Athéné Domus Animae (PADA) Alapítványa által átadott jegyzőkönyvek között komoly eltérések voltak.

Kerestük az ügyben Tóth Bertalant, aki elmondta, a PADA Alapítvány egy februári, jogerős ítélet értelmében április 22-én küldte el számára az igényelt jegyzőkönyveket, ám azokban jogosulatlan kitakarások szerepeltek, illetve hiányoztak egyéb dokumentumok, mellékletek, szerződéses adatok is. Ezután elkezdődött egy egyeztetés, melynek eredményeképpen június 6-án Tóth ismét megkapta a jegyzőkönyveket, melyekben ugyan már nem volt kitakarás, ám jól látszik, hogy míg az első verzió egy szkennelt dokumentum volt, a második egy szövegszerkesztőből készített pdf, melybe az aláírások képként voltak behelyezve. Tóth kiemelte, szerkesztési és tipográfiai eltérések is voltak a jegyzőkönyvek között, ráadásul míg a szkennelt verzión szerepelt iktatószám, addig a gépelten nem.

Az MSZP-s politikus elmondta, a jegyzőkönyvek között komoly tartalmi eltérések ugyan nincsenek, az azok alapján megkötött szerződések között viszont vannak. Példaként említett egy olyan, május 13-ai keltezésű befektetési döntést, amely egy május 30-ai szabályzatra, valamint egy június 13-ai határozatra hivatkozik. Tehát egy hónappal korábbi a döntés időpontja, minthogy arra Matolcsy György felhatalmazást kapott volna – húzta alá a párt frakcióvezető-helyettese.

A Legfőbb Ügyészségen tett feljelentéssel kapcsolatban Tóth azt közölte, annak csak egyik oka a vélt manipulálás, ugyanis a PADA továbbra is tartozik egy csomó irattal, úgymint bizonyos előterjesztések mellékletei, illetve értékbecslések. A szocialista politikus elmondta azt is, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságának elnökéhez, Péterfalvi Attilához fordult annak ügyében, hogy vizsgálja meg az alapítványok adatkezelési eljárását.

A PADA Alapítvány részéről közleményben reagáltak az ügyre. Az MTI-nek küldött kommünikében azt írják, minden esetben átláthatóan és jogszerűen jártak el, maradéktalanul eleget tettek az adatkiadásnak, Tóth Bertalan feljelentését pedig alaptalannak és rosszindulatú politikai hatáskeltésnek titulálják. Leszögezik továbbá, hogy az csupán formai és technikai eltérésekre utal, nem konkrét adatokkal kapcsolatos különbségekre, és hamis az az állítás, hogy a jegyzőkönyveket utólag manipulálták.

Tóth Bertalan azon aggályára, hogy az első ízben átadott jegyzőkönyvekben a PADA neveket takart ki, az alapítvány válaszul kiemeli, hogy egy Kúria által hozott ítélet egyértelműen rögzíti a személyes adatok kiadhatóságának korlátait. Ugyanakkor a június 6-án átadott jegyzőkönyvekben az alapítvány mégiscsak megszüntette a kitakarásokat.

A Magyar Liberális Párt (MLP) sem hagyta szó nélkül az ügyet, közleményükben felszólították Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy „hivatalból indítson büntetőeljárást a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány kuratóriumának elnöke, Matolcsy György és társai ellen okirat-hamisítás és más gazdasági bűncselekmények gyanúja miatt”. Ahogy írják, az MNB elnöke már számos bizonyítékát adta annak, hogy nemcsak alkalmatlan, de méltatlan is a jegybankelnöki posztra. A jegybanktörvény megsértésével létrehozott, törvénytelenül működő alapítványok gazdálkodása százmilliárdos kárt okoz a költségvetésnek és az adófizetőknek, Matolcsy személye pedig aláássa az MNB hitelességét – olvasható a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.