A Kúria elnöke óvatosságra intett

A főbíró egyértelműen tagadta a felvetést, szerinte sem a bankok, sem az adósok felé nem „lejt a pálya”.

Horváth Csaba László
2016. 07. 07. 11:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem feltétlenül nevezném jogászoknak azokat az ügyvédeket, akik a devizahiteles adósokat képviselik a bíróságon – fogalmazott Wellmann György tegnap reggel a Kiskörúton. A Kúria polgári kollégiumának vezetőjét az utcán értük utol, ahol a szervezet félévzáró sajtótájékoztatójára igyekezett. A főbírót menet közben megkérdeztük arról a nagy port kavart levélről, melyet a Magyar Bankszövetségnek írt, és amely miatt bírók, devizahiteles-ügyekben jártas ügyvédek és adósok is követelték azonnali távozását. Wellmann György a kérdésünkre nem állt meg, hanem közölte, hogy egyáltalán nem tartja aggályosnak a szóban forgó levelet. További érdeklődésünket válogatott sértegetések kíséretében azzal hárította el: csupán magánemberként mondta el a véleményét.

Wellmann György áprilisban írt levelet a bankszövetségnek, amit lapunk hozott nyilvánosságra. A főbíró azt közölte, hogy a Kúria tanácsa által hozott ítéletet – amely miatt a pénzügyi szakmai szervezet később dühöngött – nem tartja iránymutatónak a bíróság. Ezután intézkedett a szóban forgó határozat eltávolításáról, amely azóta sem szerepel a bírói testület honlapján, és megígérte a bankároknak, hogy az a tanács, amelyik az ítéletet hozta, a jövőben igazodni fog a Kúria ítélkezési gyakorlatához.

A Múzeum kávéházban megtartott sajtótájékoztatón Wellmann György már nemcsak magánemberként, hanem a Kúria kollégiumvezetőjeként reagált, hangja is megszelídült. Azt mondta, levelét félreértelmezték. Ő ugyanis nem elnézést kért, hanem azt közölte, hogy az említett devizahiteles-ügyben hozott kúriai döntés ellentétes egy ugyancsak a Kúria által hozott korábbi jogegységi határozattal.

Darák Péter, a Kúria elnöke is kifejtette álláspontját a levélről. Szerinte a megfogalmazás nem volt szerencsés, szerzőjének érdemes lett volna óvatosabban fogalmazni. Mint mondta, Wellmann-nak nem kellett volna „szakmai álláspontot” közölni a levélben.

A devizahiteles-ügyekről egyébként többször esett szó a bíróság félévi értékelőjén. Arra a kérdésre szintén Wellmann György válaszolt, hogy az ítélkezés alapján a devizahiteles-perekben „nem lejt-e a pálya a bankok felé”. A főbíró egyértelműen tagadta a felvetést, szerinte sem a bankok, sem az adósok felé nem „lejt a pálya”. Elhangzott az is, hogy több mint kétszáz devizahiteles-ügy van a Kúrián, az alsóbb fokú bíróságokon pedig sok ezer. Júniusban pedig megszületett az újabb jogegységi döntés, amelyben kimondták: érvényes az a devizahiteles kölcsönszerződés, amelyben a tartozás összege forintban meghatározott, de azt a nyilvántartás devizában egyértelműen tartalmazza, és kiszámítható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.