Cserbenhagyják a belügyi dolgozókat?

Hiába született precedens a hírszerzés munkatársainak kártérítésével.

Buzna Viktor
2016. 07. 27. 9:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legfeljebb a kártérítés reménye maradt a Honvéd Egészségpénztár károsultjai számára – derült ki a Honvédelmi és a Belügyminisztérium lapunknak adott válaszaiból. A két tárcához azután fordultunk kérdéseinkkel, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter július elején közölte: az Információs Hivatal megkezdte az egészségpénztár csődje miatt károsult dolgozóinak kifizetését. A lépés elvileg fordulatot hozhat az egy éve húzódó kártérítési ügy történetében.

Demeter Márta, az MSZP honvédelmi szakpolitikusa többször tett fel a Buda-Cash-brókerbotrányban érintett, huszonnyolcezer egészségpénztártag megsegítését célzó kérdést, az érintett minisztériumok azonban hasonló válaszokkal hárítottak: a pénztártagság önkéntes volt, így nem egyértelmű, milyen jogszabályi háttérrel lehetséges a kártérítések költségvetésből történő kifizetése. Az IH dolgozóinak nyújtott segítség azonban arra utal, hogy a segítségnek nincs jogi akadálya.

– Jelenleg is több alternatívát vizsgálunk, így az IH-nál alkalmazandó helytállási formát is – írta hétfői parlamenti válaszában Simicskó István honvédelmi miniszter. Ezzel a körülbelül húszezer érintett honvédségi dolgozó számára legalább a kártérítés reménye megmaradt. Kilátástalanabbnak tűnik a belügyminisztériumi dolgozók helyzete, a tárca ugyanis elzárkózott a kártérítést feszegető kérdéseinktől. Közölték: Pintér Sándor nem kíván a korábbi válaszához továbbiakat hozzáfűzni.

Teljes abszurditásba fordult a Honvéd Egészségpénztár károsultjainak ügye – mondta Demeter Márta. A képviselő szerint az egy éve ismételt, üres ígéreteknek nagyon rossz üzenete van az állomány tagjai számára. – Miközben a kormányzati kommunikáció a biztonságra épít, a honvédségnél, a Belügyminisztériumnál szolgálók futhatnak a pénzük után – folytatta Demeter. Hangsúlyozta, hogy a honvédségi dolgozók a megnövekedett határvédelmi feladatok, valamint a létszámhiány miatt súlyos leterheltséggel szembesülnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.