Közel egymilliárd forintért vesznek autókat

Közel egymilliárd forintért vesznek gépkocsikat, a szakszervezet kaotikus helyzetről beszél.

Horváth Csaba László
2016. 07. 28. 15:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár július elejétől 15 megyében vette át a kéményseprési szolgáltatást az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF), lassan halad a munka ellátásához szükséges eszközök beszerzése. Csaknem egy hónappal azután, hogy a feladat a Belügyminisztérium felügyelete alá került, még csak tegnap hirdették ki, hogy a Porsche Hungaria Kft. egyedüli pályázóként szállítja majd a szolgáltatás ellátásához szükséges járműveket. Ugyanakkor azt egyelőre nem tudni, hogy a társaság mikor adhatja át a 120 megrendelt autót.

A szerdán megjelent közbeszerzési hirdetmény szerint csaknem nettó 700 millió forintba, azaz közel bruttó 900 millió forintba kerülnek a „dobozos vagy egyterű” gépjárművek. Az autónként bruttó 7,5 millió forintos árért cserébe a nyertes cég többek közt három évre vagy százezer kilométer futásteljesítményéig vállal szervizszolgáltatást, valamint 24 órás magyarországi mobil szervizszolgáltatást is.

Hajdu Márton, az OKF szóvivője lapunk megkeresésére elmondta, Volkswagen Caddy típusú járműveket vásárolnak, ám arra nem tudott választ adni, hogy a kocsikat mikor vehetik használatba a kéményseprők. Mint mondta, eddig az OKF kötelékében üzemeltetett autók átcsoportosításával tudták megoldani az új munkatársak közlekedését. Kérdésünkre közölte, fél éve volt a katasztrófavédelemnek arra, hogy a kéményseprő szolgáltatás átvételét előkészítse. Hozzátette, a szükséges eszközöket, munkaruhákat mindenhol biztosították, a teljes felszereltség azonban lassabban megy, s jelenleg is vannak folyamatban lévő beszerzések.

Nem értett egyet az OKF szóvivőjével a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke, aki szerint sok esetben a kéményseprők saját autóval közlekednek, de vannak olyanok is, akik kerékpárral mennek dolgozni. Vámos Csaba elmondta, akadnak olyan munkatársak, akik a korábbi kéményseprő szolgáltatótól kapott munkaruhában, a korábbi szerszámaikkal dolgoznak. Beszélt arról is, hogy bár egy hónapja a katasztrófavédelem kötelékében dolgoznak, teljes a káosz az OKF kirendeltségein. Számos helyen nincsenek megfelelő szakemberek, hiányoznak a munkavédelmi felszerelések, a szükséges eszközök, és nem működnek az adatkezelő rendszerek sem.

Lapunk tegnap számolt be arról, hogy az OKF által átvett 1835 településen akadozik a kéményseprő szolgáltatás. Vámos Csaba elmondta, hogy például Nógrádban a katasztrófavédelem állományában egyetlen kéményseprőmester sincs, pedig ilyen szakember nélkül nem végezhető a füstelvezető-ellenőrzési szolgáltatás. Vámos úgy véli, az ország kéményállományának hozzávetőleg harmada esetében a lakossági ügyfélkörben nem ellenőrzik a tüzelő-fűtő berendezéseket, nem végzik el tisztításukat, valamint kötelező felülvizsgálatukat. Hozzátette: Nógrád megyében személyesen győződött meg arról, hogy miként működik az államosított rendszer, és riasztó körülményeket tapasztalt mind a szakemberek felszereltsége, mind a működési rend tekintetében. Vámos közölte: a következő időszakban minden megyét végigjár, ahol a katasztrófavédelem szolgáltat, és tájékoztatja tapasztalatairól az OKF-et felügyelő belügyi tárcát, Lázár János kancelláriaminisztert, valamint a közvéleményt. Az a célja, hogy bemutassa az állami kéményseprési rendszer működésképtelenségét, és felhívja a figyelmet a biztonsági hiányosságokra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.