Nem kér Fót a fiatalkorú migránsokból

A fótiaknak nem szóltak, hogy hatszorosára bővítik a menekültközpont kapacitását. Felháborodtak a lakosok.

Markotay Csaba
2016. 07. 29. 8:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez katasztrófa. A város tiltakozni fog – ezt mondta lapunknak Bartos Sándor, Fót fideszes polgármestere azután, hogy kiderült: jelentősen bővítik a fóti befogadóállomás kapacitását. A fóti gyermekotthonban kapnak helyet azok a fiatalkorú migránsok, akik kísérő nélkül érkeztek Magyarországra.

Csakhogy a bővítési tervekről a város semmilyen előzetes értesítést vagy tájékoztatást nem kapott, nem tárgyaltak erről a város vezetőivel – közölte a polgármester. Kiemelte, hogy az intézmény vezetőjétől korábban kért információkat, de azt a választ kapta, hogy ezekről nem tájékoztathatja a lakosságot, amit abszurdnak tart, hiszen ő a polgármester. Bartos Sándor utalt arra is, hogy a lakosoktól több megkeresést kapott már a fiatalkorú migránsok viselkedése miatt. Nyílt táborról van ugyanis szó, ahonnan a fiatalkorúak bármikor kijöhetnek. Bár este 10-11 óra körül az érintetteknek már az intézmény területén kellene lenniük, többször kapott ezzel ellentétes jelzéseket.

Sőt, Bartos Sándor állítása szerint a gyermekotthonon belül több atrocitás, verekedés is történt, de ezeket szavai szerint „eltussolják”. Olyan ez, mint „város a városban”, az ominózus területnek még az irányítószáma is más – tette hozzá a polgármester, aki nem zárta ki annak a lehetőségét sem, hogy tüntetni fognak a kialakult helyzet, illetve a bővítési tervek miatt.

Az ügyben kerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát is, hiszen hozzájuk tartozik a fóti intézmény, de a tárca napok óta nem válaszol megkeresésünkre.

Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár ugyanakkor tegnap Röszkén tartott tájékoztatóján megerősítette a táborbővítéssel kapcsolatos híreket, bár más számokat közölt, mint amiről lapunknak helyiek beszámoltak. Az államtitkár azt mondta, 34-ről kétszázra emelték a fóti befogadóállomás kapacitását, jelentősen növelték a gyámügyi igazgatásban ezen a területen dolgozók és a gyermekvédelmi gyámok számát, és csökkentették az ügyintézési határidőket. Az államtitkár szavai azt jelentik, hogy a fóti tábor kapacitását a hatszorosára növelték anélkül, hogy erről a helyieket megkérdezték volna.

Lapunknak egy nappal korábban helyi lakosok arról számoltak be, hogy tudomásuk szerint már több mint 300 fiatalkorú migránst helyeztek el a fóti gyermekotthonban, és a lehetséges maximális létszámot 600 körülire vitték fel. Úgy tudjuk, a fóti intézményben mintegy 30 magyar fiatal is van, de számuk messze elmarad azokétól a migránsokétól, akik kísérő nélkül érkeztek Magyarországra, és ezek után Fótra kerültek. Arról már Vargha Nóra korábbi balliberális polgármesterjelölt, jelenlegi önkormányzati képviselő beszélt a Magyar Nemzetnek, hogy régebben a létszám éveken át 20 és 100 között mozgott a táborban, de a jelenlegi helyzetre egyáltalán nincs rálátásuk, konkrétumokat nem közölnek velük.

Koncz János Sándor, az MSZP helyi képviselője lapunknak azt mondta, ő is hallott a tábor bővítésével kapcsolatos hírekről, de hiába helyi képviselő, azt sem tudja, hányan vannak most az intézményben. Sőt azt állítja, a képviselőket már be sem engedik a gyermekotthon területére, ahogy állítólag a polgárőröknek is tilos a bejárás.

Fótra egyébként más magyarországi befogadóhelyről is költöztettek már át migránsokat. A többi között Lázár János körzetéből, Hódmezővásárhelyről, amit tavasszal a Fidesz egyik képviselője azzal magyarázott, hogy „a magyar emberek biztonságérzetét” kell megvédeni. Akkor 16 migráns gyerek került át Fótra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.