Kiheverték a láncok a vasárnapi boltzárat

A forgalom mostanra érte el a másfél évvel ezelőtti szintet. Négy hónap kellett a visszarendeződéshez.

Markotay Csaba
2016. 08. 03. 7:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nagyobb áruházláncok vasárnapi forgalma mostanra érte el a zárva tartás tavaly márciusi bevezetése előtti szintet. Azaz a sokat bírált korlátozás idén áprilisi „feladása” után nagyjából négy hónapnak kellett eltelnie ahhoz, hogy az áruházak kiheverjék az intézkedést – derült ki lapunk körkérdéséből.

A vasárnapi napokra jellemző forgalom most már nagyon közel jár a törvény bevezetése előtti időszakban tapasztalthoz. Mondhatjuk, hogy nagyjából visszaállt a törvény bevezetését megelőző szintre – közölték érdeklődésünkre a SPAR-nál, ahol korábban az összes forgalom átlagosan 9 százaléka jutott a hét utolsó napjára. Az alkalmazotti létszámra és a bérekre vonatkozó kérdésre pedig azt közölték, hogy „a legnagyobb létszámú munkakörökben átlagosan 10 százalék feletti” bérfejlesztést hajtottak végre, illetve egyéb juttatásokat is adnak. Azt ugyanakkor nem tudni, hogy a vasárnapi nyitás lehetősége hogyan hatott a dolgozói létszámra.

Több más áruházláncnál is hasonló folyamatokról számoltak be a Magyar Nemzet érdeklődésére, de a forgalom pontos alakulását a legtöbb helyen üzleti titokként kezelik, így nem adtak róla hivatalos tájékoztatást.

Az már a nyár elején egyértelmű volt, hogy a dolgozói létszám és a forgalom is növekedésnek indult több áruházláncnál annak nyomán, hogy a kormánypártok feladták a vasárnapi zárva tartást.

Az intézkedés eltörlését Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője jelentette be április 11-én, és sietett rögtön hozzátenni, hogy a „vasárnapi munkavégzés tilalmával” a kormánypártok eredeti célkitűzései megvalósultak, hiszen az addig eltelt bő egy évben a kiskereskedelmi forgalom 5,6 százalékkal, a szektorban dolgozók száma pedig 3300 fővel, azaz 1,8 százalékkal nőtt. Szavai alapján tehát a vasárnapi zárva tartás tavaly márciusi bevezetése, majd idén áprilisi eltörlése jótékonyan hatott a szektorban dolgozók számára és a forgalomra egyaránt.

Az áprilisi visszavonulót egyébként hivatalosan azzal magyarázták a kormányoldalon, hogy az emberek többségét, ezen belül kifejezetten a nőket az utóbbi egy évben nem sikerült a boltzár mellé állítani. Ennél valószínűbb szempont volt azonban, hogy sok kitérő után a Kúria épp akkor adott zöld jelzést a témában kezdeményezett MSZP-s népszavazási kezdeményezésnek, ezt pedig a kormánypártok nyilván nem akarták vállalni.

A Tescónál lapzártánkig nem válaszoltak megkeresésünkre, de még a nyár elején azt írták, hogy a vásárlói kutatások szerint az emberek elsöprő többsége örömmel fogadta a vasárnapi nyitva tartás lehetőségét, és többségük úgy tervezi, élni is fog vele, hogy erre a napra időzítse a hét végi vásárlását. Bár a forgalom visszaállt a korábbi szintre, az egyik legnagyobb vitát továbbra is a vasárnapi pótlék kérdése, illetve a plusz pihenőnapok ügye jelenti. Néhány hete derült ki, hogy ezekről a kérdésekről – amelyek épp a vasárnapi zárva tartási szabályok megváltozása miatt kerültek elő – legkorábban ősszel tárgyalhatnak az érdekvédelmi szervezetekkel, és ha lesz is bármilyen változtatás, az csak 2017. január eleje után képzelhető el. Legalábbis erre utalt a Versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fóruma ülésén Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter – mondta akkor a tanácskozáson szintén részt vevő Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke.

Mindkét kérdés 80-100 ezer embert érint, a kereskedelem nagyjából 500 ezer alkalmazottjából ugyanis ennyien dolgoznak vasárnap is. A pótlék esetében azt kifogásolják sokan, hogy a kormány a zárva tartás eltörlésével párhuzamosan visszavágta a százszázalékos vasárnapi pótlékot (ez a korábbi szabályozás szerint arra az évi öt vasárnapra járt a kereskedelemben dolgozóknak, amikor az adott üzlet a rendelet ellenére is nyitva tarthatott). Ehelyett visszaírták a munka törvénykönyvébe (Mt.) az ötvenszázalékos pótlékról szóló részt. Ugyancsak az Mt. szabályozza, hogy egy hónapban egy vasárnapi pihenőnap jár a dolgozóknak. Ezt emelné most kettőre több szervezet és párt. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete már április közepén, az NGM előtt tartott demonstráción követelte a plusz egy vasárnapi pihenőnapot, és ezt „karolta fel” később a KDNP.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője egy lapinterjúban úgy fogalmazott: pártja továbbra sem tett le arról, hogy az embereknek ne legyen kötelező dolgozniuk vasárnap, csak most már nem a zárva tartás, hanem a pihenőnap oldaláról közelítik meg a kérdést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.