Külföldi szakértők a hortobágyi ügyben

Ma vélhetően meghosszabbítják a tűzszerész-tragédia honvédségi vizsgálatának lejáró határidejét.

Szemán László
2016. 08. 01. 4:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Simicskó István honvédelmi miniszter július 1-jén rendelt el belső vizsgálatot a hortobágyi volt bombázó lőtér mentesítése során történt halálos tűzszerész-baleset ügyében. A Honvédelmi Minisztérium (HM) sajtóügyelete a hét végén nem tudott válaszolni arra, hogy a vizsgálat ma lejáró határidejét meghosszabbítják-e. Vélhetően ez fog történni, hiszen értesülésünk szerint időközben külföldi szakértőket is felkértek a részvételre. Azt is megtudtuk, hogy a vizsgálatba bevonták a nemzeti park szakirányítását ellátó földművelődésügyi tárcát. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságon közigazgatási eljárás folyik az ügyben, és információnk szerint igazságügyi orvos szakértői véleményekre várnak, így várhatóan ez a procedúra sem fejeződik be a napokban.

A tűzszerészeti munkákat közbeszerzési eljárásban elnyerő Különleges Biztonsági Szolgáltató és Tanácsadó Kft. egyik ügyvezető-tulajdonosa, Koklács András azt mondta lapunk megkeresésére, hogy a Honvédelmi Minisztérium hivatalos vizsgálatának lezártáig nem kíván nyilatkozni.

Ismeretes, július 1-jén a hortobágyi bombavető lőtér tűzszerészi mentesítése során egy már hatástalanított, elszállításra váró, 250 kilogrammos szovjet repesz-romboló légibomba felrobbant, négy tűzszerész vesztette életét, egy katona súlyos sérüléseket szenvedett. A tragédia vélhető okai között felvetődött a tűzszerészek túlzott leterheltsége.

Benkő Tibor vezérkari főnök korábbi tájékoztatása szerint heti váltásban naponta 32–35 honvéd vett részt a mentesítésen. A tragédia napján harmincketten voltak jelen, ebből tizenöten tűzszerészek. Az ezred pontos létszáma államtitok, mint ahogy a tűzszerészek pontos száma is. Becslések szerint maximum háromszázan lehetnek, azaz legalább öt százalékukat kötötte le a lőtér mentesítése. A honvéd tűzszerészek a bombázó lőtér mentesítésén túl is óriási munkát végeznek. Általános leterheltségüket jellemzik a HM-től kapott és a Simicskó István minisztertől származó adatok. A tárcavezető közlése szerint az elmúlt hetven évben a tűzszerészkatonák több mint húszmillió robbanótestet hatástalanítottak, mintegy 150 ezer hektárnyi területet mentesítettek az országban, s eközben háromszázan vesztették életüket.

Az MH 1. Tűzszerész- és Hadihajós Ezred 1974-től vezetett nyilvántartása szerint 5 660 695 darab robbanótestet hatástalanítottak 2015 végéig, ebből az elmúlt tíz évben több mint másfél milliót.

2015-ben 20 ezernél is több hatástalanítást végeztek, 2456 bejelentést követően; ez átlagosan napi hét bejelentés és napi 434 hatástalanítás. A bejelentések harmada érkezett a hortobágyi lőtérről, ahol 2015-ben 2692 darab, 2016 első felében 1222 robbanótestet hatástalanítottak a katonák.

Az elmúlt évek átlagait tekintve a legtöbb bejelentés Fejér megyéből érkezik, a 2015-ös év során a bejelentések 44 százaléka négy megyéből jött. Így Fejérből 377, Budapestről 213, Pest megyéből 295, valamint Veszprém megyéből 194 bejelentést kapott a tűzszerészügyelet, a bejelentések számát tekintve ezek az ország tűzszerészeti szempontból legszennyezettebb területei. A mentesítések helyszínét a megyei eloszlásnál pontosabban azért nem közlik, mert el kívánják kerülni, hogy azok is információhoz jussanak, akik kifejezetten keresik és haza is viszik a robbanószereket.

A hatástalanított robbanótestek többsége II. világháborús szerkezet. Ezért nyilatkozta korábban egy tűzszerész, hogy várhatóan még száz évig lesz munkájuk. A HM szerint az eddig talált robbanótestek száma alapján a kijelentés megállja a helyét, ám a becsült érték is csak hozzávetőleges lehet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.