Kutyával strandolni? Igen, lehet!

Ahova a vendég bemehet, oda a kutya is. Elvileg. Mától minősítést is szerezhetnek az állatbarát helyek.

Szabó Emese
2016. 08. 03. 19:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem lesz többé lutri, hogy a kutyával érkező vendégeket és vevőket beeresztik-e a boltokba, vendéglátóhelyekre, szállásokra vagy akár strandra, ugyanis mától minden szolgáltató szerezhet olyan minősítést, ami jó előre jelzi: szívesen lát bárkit, aki kutyával érkezik. A lényeg, hogy megfeleljenek az esetleges követelményeknek. Az első hivatalos védjegyet szerdán adta át Kutyabarathelyek.hu két alapítója, Máté Krisztián és Schmidt Zsófia a Pandora Zsóry Apartmanok vezetőjének.

„Saját tapasztalatainkból tudjuk, hogy nem egyszerű a kutyások dolga, ha be akarnak térni négylábú barátjukkal egy helyre. Pláne nem akkor, ha idegen városban teszik ezt. Az ebből adódó nehézségekkel magam is küzdöttem, ezért kezdtem el összeírni azokat helyeket, ahol szívesen látják a kutyás vendégeket. Ebből nőtte ki magát jelen kezdeményezésünk” – mondta el az átadón Máté Krisztián, a Kutyabarathelyek.hu ügyvezetője. Az eseményen részt vett Varga Károly óbudai gyerekorvos is, aki rendelőjében Rex nevű kutyája társaságában fogadja kis betegeit. Emiatt egy szülő korábban föl is jelentette a doktort az ÁNTSZ-nél, de a hatóság kimondta: a kutya nem jelent semmiféle veszélyt a rendelőben tartózkodókra.

A kutyák visszás megítélése a gazdáknak nem újdonság, szinte mindenki küzd vele, aki kutyájával utazna, vagy éppen beülne valahova. A pozitív változás viszont már érezhető. „Az utóbbi egy-másfél évben már nálunk is rájöttek a vendéglátóhelyek arra, hogy a kutyásokra fontos figyelniük, mert ez jó az üzletnek is” – mondja Hargitai Gábor, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetségének elnökségi tagja. A jelenleg is három ebet tartó gazda kiemeli, hogy korábban ez nem volt jellemző. „Hat éve például Csehországban jártunk a kutyákkal egy kiállításon, és amikor beültünk egy vendéglátóhelyre, hamarabb hoztak nekik vizet, mint nekünk sört. Ez náluk már akkor teljesen természetes volt mind a magasabb osztályú helyeken, mind a helyi becsületvesztőkben. Viszont itthon abban időszakban az ebeket még be sem engedték a vendéglőkbe” – meséli saját tapasztalatát.

Kiemeli, hogy „Magyarországon még ma is az a szokás, hogy a »gazdi« előre bemegy az étterembe, hogy megkérdezze, beviheti-e négylábúját. Nyugat-Európában ez nincs így, például Velencében is teljesen természetes, hogy a boltokba bárki bemehet kutyával. Előfordult, hogy csak egy teraszra akartak leülni, de mindenáron a belső helyiségbe akarták őket beinvitálni, úgy kellett bizonygatni, hogy tényleg kint akarnak maradni, mert bent melege lenne a nagy kutyának.”

Itthon a vendéglátóhelyek gyakran arra hivatkozva nem engedik be a kutyákat, hogy azt tiltja a közegészségügyi hatóság. Azonban nincs olyan jogszabály, amely ezt tenné, erről egyedül az adott üzlet vezetője dönthet. A közegészségügy csak olyan területekről száműzi az ebeket, ahol például ételek előkészítése folyik: viszont ezekre a helyekre a vendégek sem mehetnek be.

A szálláshelyeken is a tulajdonoson áll vagy bukik minden, ő dönthet arról, érkezhet-e kíséretnek a vendégek házi kedvence: Hargitai Gábor tapasztalata szerint nálunk nagyjából minden harmadik vendéglátóhely engedi ezt meg, míg Nyugat-Európában inkább minden második. A hivatalos hazai szám persze még alacsony, a minősítés is még csak most startolt: a Kutyabarathelyek.hu eddig 130 helyet – köztük nemcsak szálláshelyeket és éttermeket, hanem múzeumokat is – minősített.

A kutyások tapasztatai szerint a szálláshelyeken a helyzet bonyolultabb, mint a vendéglőkben, ráadásul vannak olyan kutyatulajdonosok is, akik még nem érettek meg arra, hogy kulturáltan tudjanak megszállni kutyával. „Mi például laktunk már olyan szállodában, ahol bizony ürülék volt a folyosón, az pedig abszolút érthető, ha a hotel az ilyen esetek után elzárkózik a kutyás vendégektől. Volt már panasz arra is, hogy a gazdák tüzelő szukát engedtek fel az ágyra. Vagy, hogy a kutya bútorokat rágott össze” – mondja Hargitai Gábor.

Persze az ilyen élmény ritka, de nehéz elfelejteni: ezért sok üzletvezető inkább nem kockáztat, és nem enged be kutyákat a szálláshelyre vagy a boltba. A másik véglet, mikor a szálláshelyek nagyon szívesen látják a négylábúakat, de már egy tacskó után is ötezer forintot számolnak fel éjszakánként.

Az idei év újdonsága mindenképp a kutyás strand, eddig ugyanis a négylábúak tiltólistán voltak az ilyen helyeken. Ennek oka, hogy nagyon szigorú volt a szabályozás, de ma már megengedőbbek a hatóságok: az állatok már Balatonföldváron, Fonyódon és Balatonfűzfőn is megmártózhatnak a Balatonban. De persze a szabályokat be kell tartaniuk: a kutyabarát fürdőhelyek csak rendszeresen oltott, féregtelenített kutyával látogathatók, amit az eb oltási könyvével igazolni is kell. Előírás az is, hogy a strandokra csak jól szocializált ebeket lehet bevinni, esetenként pedig szájkosarat is rájuk kell adni. A gazdának ürülékszedő zacskóval is rendelkeznie kell, így fel sem merülhet az, hogy a partot a kutyák összepiszkítsák.

Attól sem kell tartani, hogy a kutya a vízbe végezné kis- vagy nagydolgát. A kutya nagyon kényes az ilyesmire, csak olyan helyen teszi ezt, ami kellően tiszta, amelynek a szaga megfelelő. Mivel szaglászásra a vízben nincs lehetőség, így kizárt, hogy a kutya kedvet kapjon. Ráadásul az ürítéshez szükséges megfelelő testtartást sem tudják a kutyák a vízben felvenni, ezért garantáltan kijönnek a vízből, és megfelelő helyet keresnek akkor, ha úgy érzik, könnyíteniük kell magukon. Mára a közegészségügyi hatóság is belátta, hogy indokolatlan az ebek strandokról való kitiltása, ezért egyre-másra adják meg az engedélyeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.