Népszavazás: megkülönböztetik a kint élő magyarokat

A külföldön dolgozók és tanulók továbbra sem szavazhatnak levélben, ez sokak dolgát megnehezíti majd.

MNO
2016. 08. 01. 7:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyanazok a szabályok lesznek érvényesek az október 2-i kvótaellenes népszavazáson, mint amilyenek voltak a 2014-es országgyűlési választásokon is, így a kettős állampolgársággal rendelkező, főként a határon túli magyarok levélben is szavazhatnak, ám a külföldön dolgozók és tanulók – akik rendelkeznek állandó magyar lakcímmel – csak a külképviseleteken adhatják majd le voksukat – írja a Népszabadság, emlékeztetve arra, hogy így sok magyarnak rengeteget kell majd utaznia, hogy leadhassa szavazatát.

A rendelkezés sokak szerint diszkriminatív, korábban az ügy eljutott az Alkotmánybíróságig és az Emberi Jogok Európai Bíróságáig is, de Strasbourg például arra hivatkozva nem talált kifogást a gyakorlatban, miszerint a két csoport szavazati jogai között különbség van: a határon túliak csak pártlistára, a külföldön élők viszont egyéni jelöltekre is szavazhatnak.

Ujhelyi István MSZP-alelnök és európai parlamenti képviselő szerint azonban ez az érvelés az októberi referendum esetében nem állja meg a helyét: ugyanis a betelepítési kvóta elleni népszavazáson egyetlen szavazólap lesz, egy kérdéssel.

Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke azonban úgy véli, ez a gyakorlat nem alkotmánysértő, hiszen az Alkotmánybíróság döntése alapján az állam többféleképpen biztosíthatja a szavazati jog gyakorlását.

A Népszabadság megjegyzi, az Ab idén áprilisi határozata valóban ezt tartalmazza, a magyarországi lakcím alapot ad a különbségtételre.

A lap azt is megjegyzi, hogy a 2014-es választásokon 128 ezer kettős állampolgár voksolt levélben, döntően a szomszédos országokból, míg a külképviseleteken mind­össze 24 ezren szavaztak. Vagyis a minden becslés alapján több százezer külföldön dolgozó, tanuló magyar többségét sikerült távol tartani a választástól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.