Orbánék támogatják Eörsi jelölését

Eörsi Mátyást jelöli a kormány a Demokráciák Közössége főtitkári posztjára.

Katona Mariann
2016. 08. 02. 20:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eörsi Mátyás még hétfő este Facebook-posztban jelentette be a hírt, hozzátéve azt is, hogy az ötlet „eredetileg a diplomáciai állományból származik”. Állítása szerint végül Szijjártó Péter külügyminiszter meghívta egy találkozóra, ahol a most DK-tag politikus világossá tette „egyébként ismert véleményét” Magyarország jelenlegi bel- és külpolitikájáról, és leszögezte, hogy alapjaiban helyteleníti. Végül mindezt – mint írta – a miniszter elfogadta.

Szijjártó ugyanakkor az Indexnek adott interjújában már némileg másképp emlékezett. Elmondása szerint Eörsi – aki Varsóban él, és a Demokráciák Közössége főtitkárhelyettese – kérdezte meg tőle, hogy reális-e a jelölése, a miniszter pedig azt válaszolta, hogy persze. – Elmentem a miniszterelnökhöz, mondtam, hogy szerintem ez jó ötlet, ő meg mondta, hogy a rendszerváltoztatásban szerzett érdemeket akkor is tiszteletben kell tartani, ha azóta sok mindenben nem értünk egyet – idézte fel Szijjártó Péter. A Demokráciák Közössége nevű szervezetnek egyébként hazánk öt éve tagja, bár 2014 őszén felmerült, hogy kiszavazzanak minket a kormányzótanácsból.

Szijjártó Péter az interjúban egyébként beszélt arról is, hogy követi a Törökországban zajló eseményeket, bár elsőként arról mesélt, hogy a puccskísérlet idején a barátjának nevezett török külügyminiszterrel SMS-ezett arról, hogy van. Majd hozzátette, hogy „kicsi ország vagyunk”, el kell mondanunk a véleményünket, de olyan dolgokba nem kell beleszólnunk, amelyeknél nem számít, hogy mit mondunk. A miniszter sem Törökország, sem pedig Oroszország kapcsán nem lát olyan antidemokratikus folyamatokat, amelyek hatással lennének Európára és Magyarországra.

Oroszország kapcsán arra is kitért, hogy nagykövetükkel egyszer sem került szóba a kémkedési botrányba keveredett jobbikos Kovács Béla ügye, és tudomása szerint sem emiatt, sem másért nem tiltottak ki orosz diplomatákat.

Szijjártó Péter arról is beszélt – utalva a migrációból fakadó közbiztonsági helyzetre –, hogy kellett már „az életéért futnia” Brüsszelben, miután egyszer rossz irányba indult el. Bbírálta az Európai Bizottságot, bár a magyar tagot, a fideszes Navracsics Tibort ebből kihagyta, mivel „Tibor azért egy békés portfóliót visz”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.